Jubilarni „Domboš”

 Izvor: WMAS

Najdugovečniji world music festival u Srbiji, „Dombos festˮ, svoje dvadeseto izdanje obeležiće velikim brojem koncerata, radionica, predstava za decu, svetlosnih i drugih spektakala. Izuzetno bogat program nas očekuje u PalićuMalom Iđošu, od 18. do  26. jula.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YW0stPGyOAA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Pre devetnaest godina, krajem meseca jula, u Malom Iđošu, mestu koje nije daleko ni od Subotice i Segedina, niti od Novog Sada i Beograda, bio je završen festival, koji je na samom početku pokazao da u Iđošu postoje publika, volja, odlična organizacija, kao i ključna osoba, sposobna da napravi odličan program i obezbedi finansije da bi se to sve ostvarilo.

Danas, u Malom Iđošu, okupljen je tim oko Lasla Horvata (Horváth László), koji, bez obzira na to što već više od 20 godina živi i radi u Budimpešti, vodi računa o tome da rodnom Iđošu obezbedi sjajan festival.

Glavni programi festivala se dešavaju ispod brega (mađ. dombos/domboš), gde je nekad bila deponija smeća. Mladi Iđošani su deponiju očistili i pretvorili je u atraktivnu lokaciju. U mesto gde se nalaze dve koncertne bine, prostor za degustaciju vina i piva iz domaće radinosti, desatak štandova za prodaju hrane i pića, ograđeni prostor za logorsku vatru (pali se svake večeri) i, naravno, pomenuti breg (tačnije surduk).

Dodatnu magiju ovom mestu, koje je ujedno i veliki prostor gde deca trčkaraju i slobodno se igraju, obezbeđuju zadivljujući svetlosni efekti.

„dombos festˮ 2014

Svetlosni efekti na padinama brega, „Dombos festˮ, 2014 (foto: Marija Vitas)

Ove godine, prvi put se otvaranje manifestacije Dombos fest seli na scenu Velike otvorene pozornice u Paliću. U subotu, 18. jula, festival će započeti stalni gost, bolje reći, domaćin festivala, Feliks Lajko (Lajkó Félix), svakako jedan od međunarodno najuspešnijih muzičara iz Srbije u bilo kom žanru.

Beogradsku publiku je oduševljavao bezbroj puta, poslednji  put u „Kolarcuˮ na otvaranju World music festivala „Todo Mundoˮ, pre manje od godinu dana. U Paliću (gde inače živi) Feliks će otvoriti festival duplim programom. Nastupiće sa svojim bendom (septet), koji radi već godinu i po dana, ali i će svoje gudalo ukrstiti sa gudalima poljskog kvinteta VOŁOSI. Domaća publika je imala priliku da ovaj program premijerno vidi prošlog aprila u Novom Sadu, na NOMUS-u.

lajko feliks & volosi

Koncert Feliksa Lajka i kvinteta VOłOSI na NOMUS-u, 2019 (foto: Srđan Pabllo Doroški)

Na istoj bini će tri dana kasnije nastupiti mađarski majstori Berecz András, Csík János & Mezzo.

Od 22. jula festival će se odvijati na svojoj glavnoj lokaciji, pod bregom u Malom Iđošu, gde će koncerti biti održavani na dve bine na otvorenom i nakon ponoći  u Vinskom klubu.

Kao i svake godine, muzičari iz Vojvodine i Mađarske dominiraju. Ove godine je i pandemija onemogućila planove organizatora da predstavi veći broj muzičara iz sveta. No, bogata mađarska etno scena je po sebi dovoljna da svake godine slušamo razvnovrsnu i odličnu muziku.

Već u četvrtak, 23. jula, nastupiće jedan od svetski poznatih mađarskih romskih sastava, Parno Graszt. Dan kasnije glavne zvezde će biti Besh o DroM, koji su upravo obeležili 20 godina postojanja. Njihov Balkanom inspirisan zvuk, nateraće publiku na ples.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4ur9mS-i4HI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Čini nam se da je naredna subota, 25. jul, izabrana da bude udarni dan 20. „Domboša” – nakon cirkusa Calabar, imaćemo mogućnost da slušamo tri sjajna koncerta.

Herczku Ági és a Banda predvodi Agneš Hercku, pevačica koja svojim albumima u poslednjih šest godina oduševljava kritičare, a repertoar joj se kreće od Transilvanije, preko Centralne Mađarske sve do Balkana.

<iframe scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" src="https://www.deezer.com/plugins/player?format=classic&autoplay=false&playlist=true&width=700&height=350&color=438e30&layout=dark&size=medium&type=album&id=123945222&app_id=1" width="700" height="350"></iframe>

Domaća publika (u Iđošu, ali i Beogradu i Novom Sadu) imala je priliku  da sluša i gleda fascinantnog Mohamada Rezu Mortazavija (Mohammad), iranskog perkusionistu, koji desetak godina živi u Nemačkoj. On će ovoga puta predstaviti svoj „partyˮ projekat.

Kraj subotnje večeri, u Vinskom klubu, pripada Dresch Vonós Quartet-u, na čijem je čelu legendarni majstor duvačkih instrumenata Mihalj Dreš (Dresch Mihály), inače redovni učesnik Dombos fest-a.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qGnVJt3bZbQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Ovo je samo delić fascinatno bogatog programa Dombos fest-a. Ukoliko virus ne poremeti njegovo održavanje, biće ovo sigurno najzanimljiviji world music festival u regionu, a možda i u celom svetu.

Koncerti, lokacija, atmosfera – više od festivala!