Jubilarni „Domboš”

 Izvor: WMAS

Najdugovečniji world music festival u Srbiji, „Dombos festˮ, svoje dvadeseto izdanje obeležiće velikim brojem koncerata, radionica, predstava za decu, svetlosnih i drugih spektakala. Izuzetno bogat program nas očekuje u PalićuMalom Iđošu, od 18. do  26. jula.

Pre devetnaest godina, krajem meseca jula, u Malom Iđošu, mestu koje nije daleko ni od Subotice i Segedina, niti od Novog Sada i Beograda, bio je završen festival, koji je na samom početku pokazao da u Iđošu postoje publika, volja, odlična organizacija, kao i ključna osoba, sposobna da napravi odličan program i obezbedi finansije da bi se to sve ostvarilo.

Danas, u Malom Iđošu, okupljen je tim oko Lasla Horvata (Horváth László), koji, bez obzira na to što već više od 20 godina živi i radi u Budimpešti, vodi računa o tome da rodnom Iđošu obezbedi sjajan festival.

Glavni programi festivala se dešavaju ispod brega (mađ. dombos/domboš), gde je nekad bila deponija smeća. Mladi Iđošani su deponiju očistili i pretvorili je u atraktivnu lokaciju. U mesto gde se nalaze dve koncertne bine, prostor za degustaciju vina i piva iz domaće radinosti, desatak štandova za prodaju hrane i pića, ograđeni prostor za logorsku vatru (pali se svake večeri) i, naravno, pomenuti breg (tačnije surduk).

Dodatnu magiju ovom mestu, koje je ujedno i veliki prostor gde deca trčkaraju i slobodno se igraju, obezbeđuju zadivljujući svetlosni efekti.

„dombos festˮ 2014

Svetlosni efekti na padinama brega, „Dombos festˮ, 2014 (foto: Marija Vitas)

Ove godine, prvi put se otvaranje manifestacije Dombos fest seli na scenu Velike otvorene pozornice u Paliću. U subotu, 18. jula, festival će započeti stalni gost, bolje reći, domaćin festivala, Feliks Lajko (Lajkó Félix), svakako jedan od međunarodno najuspešnijih muzičara iz Srbije u bilo kom žanru.

Beogradsku publiku je oduševljavao bezbroj puta, poslednji  put u „Kolarcuˮ na otvaranju World music festivala „Todo Mundoˮ, pre manje od godinu dana. U Paliću (gde inače živi) Feliks će otvoriti festival duplim programom. Nastupiće sa svojim bendom (septet), koji radi već godinu i po dana, ali i će svoje gudalo ukrstiti sa gudalima poljskog kvinteta VOŁOSI. Domaća publika je imala priliku da ovaj program premijerno vidi prošlog aprila u Novom Sadu, na NOMUS-u.

lajko feliks & volosi

Koncert Feliksa Lajka i kvinteta VOłOSI na NOMUS-u, 2019 (foto: Srđan Pabllo Doroški)

Na istoj bini će tri dana kasnije nastupiti mađarski majstori Berecz András, Csík János & Mezzo.

Od 22. jula festival će se odvijati na svojoj glavnoj lokaciji, pod bregom u Malom Iđošu, gde će koncerti biti održavani na dve bine na otvorenom i nakon ponoći  u Vinskom klubu.

Kao i svake godine, muzičari iz Vojvodine i Mađarske dominiraju. Ove godine je i pandemija onemogućila planove organizatora da predstavi veći broj muzičara iz sveta. No, bogata mađarska etno scena je po sebi dovoljna da svake godine slušamo razvnovrsnu i odličnu muziku.

Već u četvrtak, 23. jula, nastupiće jedan od svetski poznatih mađarskih romskih sastava, Parno Graszt. Dan kasnije glavne zvezde će biti Besh o DroM, koji su upravo obeležili 20 godina postojanja. Njihov Balkanom inspirisan zvuk, nateraće publiku na ples.

Čini nam se da je naredna subota, 25. jul, izabrana da bude udarni dan 20. „Domboša” – nakon cirkusa Calabar, imaćemo mogućnost da slušamo tri sjajna koncerta.

Herczku Ági és a Banda predvodi Agneš Hercku, pevačica koja svojim albumima u poslednjih šest godina oduševljava kritičare, a repertoar joj se kreće od Transilvanije, preko Centralne Mađarske sve do Balkana.

Domaća publika (u Iđošu, ali i Beogradu i Novom Sadu) imala je priliku  da sluša i gleda fascinantnog Mohamada Rezu Mortazavija (Mohammad), iranskog perkusionistu, koji desetak godina živi u Nemačkoj. On će ovoga puta predstaviti svoj „partyˮ projekat.

Kraj subotnje večeri, u Vinskom klubu, pripada Dresch Vonós Quartet-u, na čijem je čelu legendarni majstor duvačkih instrumenata Mihalj Dreš (Dresch Mihály), inače redovni učesnik Dombos fest-a.

Ovo je samo delić fascinatno bogatog programa Dombos fest-a. Ukoliko virus ne poremeti njegovo održavanje, biće ovo sigurno najzanimljiviji world music festival u regionu, a možda i u celom svetu.

Koncerti, lokacija, atmosfera – više od festivala!