Ara Malikian u Beogradu

Ara Malikian, violinista libansko-jermenskog porekla, u okviru svetske turneje, nastupiće u Beogradu, u Sava Centru 14. marta 2020. godine.

 Izvor: WMAS

ara malikian

Turneja pod nazivom Royal garage, na kojoj predstavlja istoimeni album, obuhvata svetske metropole, u kojima Ara Malikian nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama i pozorištima: London, Pariz, Njujork, Moskva, Rim, Buenos Ajres, Santjago, Lima, Meksiko Siti, Peking, Hong Kong, Madrid, Berlin, Beograd.

Ara Malikian je rođen 1968 . godine. Živi u Madridu. Snimio je više od 40 albuma i producirao veliki broj predstava. Umetnik svetskog glasa i najveća zvezda među violinistima danas.

Često ga predstavljaju kao libanskog virtuoza sa jermenskim začinima. Klasično obrazovan muzičar je tokom godina spojio muziku različitih kultura, koja uključuje i španski flamenko, argentinski tango, kao i cigansku muziku.

Njegov način izvođenja vuče korene iz arapske i jevrejske kulture. Na koncertima često izvodi obrade rok pesama i filmskih hitova, poput „Life on Mars” Dejvida Bouvija, „Kashmir” grupe Led Zeppelin, „Misirlou” – glavne teme iz Tarantinovog filma Pulp Fiction, i druge.

Malikianu je ovo zapravo drugi nastup u Beogradu. Naime, on je u martu 1991. godine na takmičenju Muzičke omladine Beograda ostavio veliki utisak na prisutne i osvojio nagradu publike Zlatna harfa.

Zbog svoje muzikalnosti i virtuoznosti, u mladosti je nagrađen nagradom Nikolo Paganini. Za sebe kaže da želi da bude Paganini u odelu Džimija Hendriksa.