RUBRIKA: Crtice

„Ergen dedo” u ritmu svakodnevice

Dvojac Alice in WonderBand, koji poput zahuktalog voza neprestano juri uzbudljivim predelima umetničkog rada, kreativnosti, ideja i projekata, objavio je na svom YouTube-kanalu, 25. februara 2020, spot za numeru „Ergen dedo”, poznatu bugarsku pesmu.

Izvor: WMAS

Uvek originalni i nadahnuti, Alice in WonderBand su, krajem februara, našu svakodnevnu rutinu oplemenili svojim novim umetničkim ostvarenjem. Spot za numeru „Ergen dedo” donosi, najpre, odličnu obradu čuvene bugarske pesme, koju je, kad je reč o domaćim poduhvatima, ovdašnja publika do sada mahom vezivala za repertoar Bilje Krstić i njenog sastava Bistrik.

No, izvor inspiracije za sopstveno muzičko viđenje pesme su Ana Vrbaški i Marko Dinjaški ipak našli na bugarskom terenu, ne krijući da su bili podstaknuti originalnim aranžmanom u koji je slavni bugarski muzičar Petar Ljondev „upakovao” svoju kompoziciju. Bilo je to pre gotovo pola veka. Pesma je snimljena u Bugarskom nacionalnom radiju, a horom je dirigovao Ljuben Botušarov. Pesmu su, potom, proslavili bugarski ansambli, Misterija bugarskih glasova i Bugarski glasovi – Angelite, a zaraza numerom se raširila i na srpskom tlu.

Pesmu „Ergen dedo” su, u svojoj verziji, Alice in WonderBand posvetili svom dragom prijatelju, umetniku i pedagogu, Aleksu Ostapenku, čiju su radionicu Konnakol pohađali na Festivalu „Body Rhythm” u Hamburgu.

alice in wonderband

Alice in WonderBand © Body Rhythm Hamburg festival 2019.

Spot je režirao Goran Vujičin, na Fruškoj gori, u blizini Stražilova, gde porodica Dišnjaški/Vrbaški živi od 1998, sledeći svoj  poriv ka povratku prirodi. Ideja je vrlo jasna i ubedljivo sprovedena. U fokusu je jedan (ne sasvim ceo) dan bračnog i umetničkog para: od buđenja i jutarnje joge/gimnastike, koju Marko i Ana, kao ljudi okrenuti plesu, obavezno praktikuju zbog očuvanja zdravlja, vitalnosti i „borbene gotovosti” – preko svakodnevnih poslova (cepanje drva, kuvanje ručka, rad u konacelariji u kući) – do onog najlepšeg dela njihovog dana, a to su probe i umetničko stvaranje.

Svakodnevica Ane i Marka je, tako, u spotu transponovana u umetnost svakodnevice.

Spot za pesmu „Ergen dedo” je samo jedna od novosti koje beleže ovo proleće u karijeri dvojca Alice in WonderBand. Već 12. marta, u Gradskom pozorištu Bečej, održaće premijeru dečje predstave „Cvrčak i mrav na rođendanu”. dok će tokom marta, u Novosadskom dečijem kulturnom centru, trajati Školica ritma za decu „Detlići”.

Nakon dinamičnog marta, koji će obeležiti još neke aktivnosti dua, dodajmo i ponešto od aprilskih dešavanja: radionice za tinejdžere u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u sali Milan Grol (4, 5, 11. i 26. april, od 17 časova). A kako saznajemo, publika u Srbiji će Alice in WonderBand moći da gleda i sluša i ovog leta na festivalima „Karusel” i „Nišville”.