Prijavite se za sedmi VEF

Otvoren je poziv mladim grupama za učešće na sedmom izdanju negotinske manifestacije „Vokalni etno festival mladih”, koje će biti održano od 21 – 23. maja 2020. Takmičarsko veče rezervisano je za 22. maj. Rok za prijavu za takmičenje je 15. mart.

 Izvor: WMAS

vokalni etno festival mladih

Učenici Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ „Mokranjac“ iz Beograda, VEF, Negotin, 2019 (izvor: VEF)

„Vokalni etno festival mladih – VEF” je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera u Srbiji i regionu. Od prvog izdanja, ostvarenog krajem maja 2014. godine, festival se postepeno i sa uspehom razvija i raste.

Brojne kvalitetne pevačke grupe su učestvovale do sada, sa ukupno više od 1000 mladih izvođača iz zemlje i inostranstva. U organizaciji i realizaciji festivala našli su se eminentni etnomuzikolozi i umetnici – Bilja Krstić (Beograd), Jovana Backović i Ejdrijan Liver (Adrian Lever) iz Londona, profesor dr Dragica Panić Kašanski (Banja Luka), dr Zlata Marjanović (Banja Luka), profesor Sanja Radinović (Beograd) itd.

Namenjen deci i omladini, „Vokalni etno festival mladih” objedinjuje takmičenje, koncert pobednika festivala prethodnog izdanja, radionice, kao i obilaske kulturno-istorijskih spomenika Negotina i Krajine.

Takmičari izvode izvorne pesme a kapela ili uz instrumentalnu pratnju, tradicionalno ili u obradi. Jer, u osnovne ideje manifestacije spadaju očuvanje vokalne tradicije, zbližavanje mladih sa kulturnim nasleđem, kao i njihovo upoznavanje sa kvalitetnim postupcima obrade izvornog muzičkog materijala.

vef u negotinu

Etno ansambl „Kult“ iz Kraljeva, VEF, Negotin, 2019 (izvor: VEF)

Dosadašnji pobednici VEF-a, u periodu od 2014 do. 2019. godine, bili su: SMŠ „Stevan Mokranjac” (Kraljevo), Etnomuzikološki odsek SMŠ „Petar Konjović” (Sombor), Etnomuzikološki odsek Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci, KUD „Mijat Mašković” (Kolašin), Radionica „Bistrik” Bilje Krstić (Beograd), Etno-grupa „Marinika” (Negotin), ADZNM „Gusle” (Kikinda), Odsek za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ „Mokranjac” (Beograd), Etnomuzikološki odsek SMŠ „Stevan Mokranjac” (Kraljevo), Etno-grupa „Grivna” OMŠ „Konstantin Babić” (Kladovo) i Etno ansambl „Kult” (Kraljevo).

Pored učesnika iz Srbije na VEF-u su se do sada takmičile i škole i kulturno-umetnička društva iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„Vokalni etno festival mladih”, tako, pored svog obrazovno-vaspitnog karaktera, mladima pruža mogućnost i da se upoznaju sa muzičkom tradicijom drugih naroda Evrope, da razmenjuju muzička iskustva i stiču nova poznanstva među vršnjacima sa prostora Srbije, iz regiona i šire.

vokalni etno festival mladih logo

Logo „Vokalnog etno festivala mladih“

Stručne muzičke radionice u okviru VEF-a su organizovane prvi put 2018. godine. Na radionicama su učesnici i svi zainteresovani mogli da, zahvaljujući vrsnim predavačima, proširuju znanja o tradicionalnom pevanju iz različitih krajeva, repertoaru, ali i obradama tradicionalnog materijala. Majstorske radionice su planirane i za ovu godinu.

„Vokalni etno festival mladih” organizuje Kreativno udruženje „Nego” iz Negotina, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin.

Sedmi VEF će biti održan u Domu kulture „Stevan Mokranjac” u Negotinu.

• • •

Program međunarodnog festivala VEF

1. dan (četvrtak, 21. maj)

12.00 Doček i prijem pobedničkih grupa VEF-a 2019.

15.30 Radionica I: Tradicionalno pevanje u Srbiji; predavač: etnomuzikolog dr Zlata Marjanović

16.30 Radionica II: Tradicionalno izvođenje vlaške pesme; predavač: muzički pedagog Danijela Marković

19.00 Koncert Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ „Mokranjac” iz Beograda i Etnomuzikološkog odseka SMŠ „Stevan Mokranjac” iz Kraljeva, prošlogodišnjih pobednika u kategoriji tradicije, i Etno-grupe „Grivna” OMŠ Konstantin Babić iz Kladova i Etno ansambla „Kult” iz Kraljeva, pobednika prošlogodišnjeg VEF-a u kategoriji obrade. Mesto: Letnja scena u parku, u centru grada

2. dan (petak, 22. maj)

10.00 Doček i prijem takmičarskih grupa, smeštanje gostiju kod učenika iz Negotina, kao i smeštanje dirigenata/voditelja grupe/etnomuzikologa u Domu kulture ili u hotelu

10.30 Obilazak Mokranjčeve kuće, Muzeja „Krajina“ i Todorčetovog konaka u Negotinu (Prošlogodišnji učesnici imaće mogućnost obilaska Vratnjanskih kapija ili Rajačkih pivnica)

13.00 – 14.00 Organizovani ručak za žiri i voditelje grupa

14.00 – 17.00 Tonske probe (raspored tonskih proba biće preciziran prilikom prijema grupa)

18.00 – 20.00 Takmičenje

20.30 Objava odluke stručnog žirija, proglašenje pobednika, drugog i trećeg plasmana u kategorijama i dodela diploma

21.30 Svečana večera za žiri, stručne predavače, etnomuzikologe/dirigente/voditelje grupa

3. dan (subota, 23. maj)

10.00 Radionica III: Osvrt na VEF 2020 sa članovima žirija

(Napomena: sadržaji radionica mogu biti predmet promene)

etno grupa marinika

Etno grupa „Marinika“ iz Negotina, VEF, Negotin, 2019 (izvor: VEF)

Propozicije takmičenja

1. Program za nastup treba da obuhvati tradicionalne pesme sa područja po sopstvenom izboru (poželjno je poslati i notne zapise)

2. Pevačke grupe se takmiče u jednoj od dve kategorije: kategorija tradicije (izvođenje tradicionalnih pesama u neobrađenom obliku, vokalno ili vokalno-instrumentalno) i kategorija obrade (izvođenje obrađenih tradicionalnih pesama, uz obavezno izvođenje dve kraće neobrađene pesme ili po 1-2 strofe iz dve duže pesme)

3. Pevanje može biti jednoglasno ili višeglasno, u skladu sa tradicijom, kao i odabranom kategorijom

4. Broj članova grupa je ograničen na 10

5. Takmičari mogu biti uzrasta od 13 do 21 godine starosti (izuzeci su mogući uz prethodne konsultacije sa organizatorima)

6. Trajanje izvođenja po grupi je ograničeno na 10 minuta

7. Pismenu potvrdu je potrebno poslati elektronskim putem, na mejl Udruženja: kreativno.udruzenje.nego@gmail.com, najkasnije do 15. marta 2020.

8. Svaka takmičarska grupa je obavezna da uplati kotizaciju u iznosu od 4.000 din (na račun Kreativnog udruženja „Nego“, kod Poštanske štedionice br.: 200-2800370101922–68)

9. Za potrebe štampanog materijala festivala, svaka takmičarska grupa treba da na mejl Udruženja, najkasnije do 15. aprila, pošalje sledeće: program koji će izvesti (uz svaku pesmu navesti kraj odakle je), spisak učesnika (ime, godište, broj telefona), kratka biografija grupe, podaci o dirigentu/voditelju grupe/etnomuzikologu, fotografija ansambla u visokoj rezoluciji

10. Takmičari će biti smešteni kod učenika-domaćina iz Negotina, a njihov profesor/rukovodilac grupe u Domu kulture ili hotelu u Negotinu

kud mijat mašković

KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, VEF, Negotin, 2019 (izvor: VEF)

Način ocenjivanja

Plasman takmičara se određuje sabiranjem bodova članova stručnog žirija sastavljenog od tri muzička stručnjaka. Žiri ocenjuje sledeće elemente: muzikalnost, intonaciju, tehniku izvođenja, originalnost i stil izvođenja.

Takmičarske grupe koje u opredeljenoj kategoriji osvoje 1. mesto, dobijaju plaketu festivala. Takmičari koji su se u jednoj od dve kategorije plasirali na 2. i 3. mestu  dobijaju pohvalnice.

(Za sve dodatne informacije obratiti se organizatorima putem gore navedenog mejla)