Nagrada „Muzika klasika” urednici „Etnoumlja”

Jedinstvena domaća muzička revija, koja se redovno bavi pisanjem o klasičnoj muzici – „Muzika klasika”deveti put je dodelila svoje godišnje nagrade, i to u 17 kategorija. Svečana dodela nagrada „Muzika klasika” se odigrala 31. januara 2020. u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

 Izvor: WMAS

nagrada muzika klasika

Aleksandra Paladin, Predrag Mitrović i Ana Ćirica na svečanoj dodeli nagrada „Muzika klasika”, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu, 2020 (foto: Nerad Rade)

Nije baš kao Gremi, ali ni ne treba da bude. Dodele nagrada i godišnje liste su odavno sastavni deo promocije muzike. I dok je tako, dobro je. Jer, kad ovakvi događaji pređu u predstavu za medije, gde su od nagrada važniji selebriti koji dođu da bi bili uslikani, onda nagrade polako i gube svoj smisao.

Dodela nagrada „Muzika klasika” u Muzeju Narodnog  pozorišta u Beogradu je bila bez nepotrebne pompe. Svi nagrađeni su dobili jednak tretman, nagradu i prostor. Nije bilo preterano dugih govora, a sve je bilo prošarano sa tri kratka muzička bloka, tematski vezana za konkretne nagrade.

Dok je glavna urednica revije „Muzika klasika” Aleksandra Paladin bila zadužena za predaju nagrada (za sledeću, jubilarnu dodelu nagrada je obećala i koktel, što će biti „jagoda na šlagu” u inače prijatnoj atmosferi koja svake godine vlada na dodeli nagrada ovog časopisa), Ana Ćirica je bojila događaj odlično sročenim kratkim biografijama i opisima rada nagrađenih.

nada kolundžija

Pijanistkinja Nada Kolundžija, dobitnica nagrade „Muzika klasika” u kategoriji Ženski izvođač godine, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu, 2020 (foto: Nerad Rade)

Možda je iznenađenje (a možda i ne) da je kroz nagrade i kratke nastupe istaknuta važnost etno izraza u današnjem muzičkom svetu. Dakle, nije to plod samo naše želje i strasti, već broj festivala u Srbiji i provlačenje etno zvuka u brojnim segmentima muzičkog života stvarno ukazuju da se nešto (možda bitno) dešava.

Tako je za Najbolji koncert godine proglašeno izvođenje opere Koštana Petra Konjovića Narodnog pozorišta u Beogradu. Jeste, u pitanju je opera, ali elementi narodne muzike su utkani u ovo delo. Tumač Koštane je sopran Mina Gligorić, koja je dobila nagradu kao Najbolji mladi izvođač godine. Njen nastup je na svečanosti pobrao najviše aplauza.

mina gligorić nagrada

Nastup Mine Gligorić, dobitnice nagrade „Muzika klasika” za Mladog izvođača 2019. godine, Beograd, Muzej Narodnog pozorišta, 2020 (foto: Nerad Rade)

I Gudački kvartet Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, dobitnika nagrade Orkestar godine povodom 120 godina postojanja, koji je ove večeri izveo dve kratke kompozicije, predstavio se, najpre, „Bojerkom”, a zatim „Oficirskim kolom”. Numerama koje, možemo slobodno reći, spadaju u world music standarde.

Među tri muzičke tačke na svečanosti dodele nagrada našao se i nastup mladog umetnika na harmonici Luke Simića, koji je izveo „Marš kneževa” iz opere-baleta Mlada Rimskog-Korsakova.

Ono što nas, kao World Music asocijaciju Srbije, posebno čini srećnim i ponosnim jeste dodela nagrade za Najboljeg muzičkog kritičara u 2019. godini našoj urednici Mariji Vitas. Njen rad kao urednice magazina „Etnoumlje” i portala WMAS, koji vas „bombarduje” vestima, kritikama, putopisima iz world music sveta, ali i njen rad kao muzičkog kritičara je skrenuo pažnju žirija, koji je, donevši ovakvu odluku, hrabro iskoračio iz sveta klasične muzike.

nagrada muzika klasika

Marija Vitas, dobitnica nagrade „Muzika klasika” za Muzičkog kritičara 2019. godine, Beograd, Muzej Narodnog pozorišta, 2020 (foto: Nerad Rade)

Dodajmo i to da je nagradu „Muzika klasika” Marija Vitas dobila samo mesec dana nakon što je predsedniku World Music asocijacije Srbije, našem Oliveru Đorđeviću, dodeljeno priznanje „Kulturni obrazac” Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

DOBITNICI NAGRADE „MUZIKA KLASIKA” ZA 2019. GODINU:

1. MUŠKI IZVOĐAČ GODINE: Vasa Stajkić, bariton
2. ŽENSKI IZVOĐAČ GODINE: Nada Kolundžija, pijanistkinja
3. MLADI IZVOĐAČ GODINE: Mina Gligorić, sopran
4. KOMPOZITOR GODINE: Jug Marković, za kompoziciju Nirvana
5. KOMPOZITOR GODINE ZA PRIMENjENU MUZIKU: Irena Popović Dragović, za muziku u pozorišnoj predstave San letnje noći – projekat Šekspir
6. ORKESTAR GODINE: Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, povodom 120 godina postojanja
7. IZDAVAČ GODINE: Književne novine, za kontinuirani prostor za muzičku kritiku
8. KONCERT GODINE: Opera Koštana Narodnog pozorište u Beogradu
9. KNjIGA GODINE: Dejan Tomić – Srbi i evropski kompozitori (izdavač RTS)
10. ALBUM GODINE: Dvostruki CD V. Mokranjac – Complete Piano Works, sa integralnim opusom Vasilija Mokranjca za klavir. Svira Ratimir Martinović (Grand Piano, podizdavač za NAXOS)
11. MUZIČKI FESTIVAL GODINE: BUNT 07
12. MUZIČKI FESTIVAL OD REGIONALNOG ZNAČAJA: Internacionalni festival umetnika harmonike, Kragujevac
13. NAGRADA ZA KRITIČARA: Marija Vitas
14. MEDIJSKA AFIRMACIJA UMETNIČKE MUZIKE: Branislav Jarić, urednik, za seriju Srpska muzika kroz vekove (Obrazovno-naučni program RTS)
15. ORGANIZATOR GODINE: „Piano Land”, za Koncertnu sezonu Steinway & Sons
16. MUZIČKA INSTITUCIJA GODINE: Galerija Matice srpske, Novi Sad, za promovisanje umetničke muzike
17. NAGRADA ZA IZUZETAN DOPRINOS KLASIČNOJ MUZICI: Radmila Smiljanić, sopran