„Kulturni obrazac” predsedniku WMAS

Jedan od laureata ovogodišnjeg afirmativnog priznanja Ministarstva kulture i informisanja je Oliver Đorđević

 Izvor: WMAS

Oliver Đorđević na dodeli priznanja „Kulturni obrazac” (Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja R.Srbije)

„Kulturni obrazac” je priznanje koje je ustanovljeno prošle godine i dodeljuje se pojedincima i ustanovama koji, kako ističe ministar Vladan Vukosavljević, „radom i neprestanim trudom prevazilaze standarde struke i našeg društva, koji su se u svojim naporima i rezultatima izdizali visoko i predstavljali ohrabrenje i podstrek sredini u kojoj rade, ali i drugim sredinama, jer se kultura kapilarno prenosi iz grada u grad, iz regiona u region”.

Između ostalih, ove godine, 26. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, priznanje su dobili prof. dr Dimitrije Golemović za predani rad na polju etnomuzikologije, Grad Vranje koji je nedavno postao novi član UNESKO Mreže kreativnih gradova za oblast muzike, Savez guslara Srbije, Jovan Maljoković Balkan Salsa Band i dr.

Oliver Đorđević ističe afirmativni značaj ovog priznanja:

„Trud se isplati. Uskoro će proteći dvadeset godina od osnivanja World Music asocijacije Srbije, a moje saradnike i mene ne napuštaju energija i entuzijazam kao u vreme kada smo započeli da radimo na polju predstavljanja tradicionalne i world muzike u Srbiji i inostranstvu. Ako govorimo samo o ovoj godini, dobili smo reprezentativni status za oblast nematerijalnog kulturnog nasleđa, bili smo prisutni na WOMEX-u, objavili smo dva albuma sa gajdaškom svirkom, organizovali koncert Đorđa Stijepovića…”, podseća Đorđević i ističe da se ponosi prijateljskim i timskim duhom koji je prisutan u asocijaciji kojom rukovodi:

„Ono što nas nadahnjuje je ono što nam predstoji – inicijativa za umrežavanja u regionu na sledećem WOMEX-u, album sa guslarskom pesmom i svirkom, tribina o živim ljudskim riznicama…”

„Srednjoročno, pored ostalog, borićemo se kao reprezentativno udruženje da i istaknuti tradicionalni umetnici, koji su i zaštitari i prenosioci našeg nasleđa i kulturnog identiteta, mogu da ostvare pravo na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, i budu vidljiviji i značajnije prepoznati u našoj kulturnoj javnosti. Dugoročno, želimo da ostvarimo podizanje platforme digitalnog arhiva world music u Srbiji kao naš zalog za budućnost” , najavljuje Đorđević.