WOMEX – Nova Šansa

Nakon prethodnog izdanja održanog u Tampereu u Finskoj, ove godine se WOMEX (World Music Expo) vraća u prestonicu Mađarske. Sajam će biti održan u Budimpešti, od 21 – 25. oktobra.

 Izvor: WMAS

u budimpešti

Budimpešta, 2015 (foto: Marija Vitas)

Najveći svetski muzički skup, koji uključuje koncerte, sajam, konferenciju, filmove, dodelu nagrada, WOMEX, skoro svake godine se seli u drugu zemlju. Nakon što je prošle godine održan u Tampereu u Finskoj, ovog oktobra će se 3000 ljudi, koji su uključeni na neki način u world music događaje (muzičari, organizatori festivala, promoteri, novinari, stručnjaci, filmski producenti i drugi) sresti u Budimpešti, gde je izuzetno uspešno izdanje WOMEX-a održano i 2015. godine.

Pored odlične prilike da se na licu mesta upoznaju svi koji nešto znače u ovom muzičkom poližanru, kao i da se čuju odlični koncerti muzičara iz celog sveta, ovo je šansa za domaće bendove da svojim nastupom privuku pažnju festivala, klubova, izdavača.

No, do mesta na WOMEX-u se ne dolazi lako. Svake godine bude održano 35 do 40 koncerata, a prijavu podnese skoro 1000 grupa sa svih meridijana. O tome ko će učestvovati odlučuje petočlani žiri.

Velika navala na WOMEX je rezultat činjenice da je nastup na ovoj manifestaciji odskočna daska za većinu muzičara, pa iako im ništa nije plaćeno za njihov nastup, na WOMEX-u je jako važno biti i, još važnije, predstaviti se svojim koncertom.

budimpešta

Budimpešta, 2015 (foto: Marija Vitas)

Od grupa iz Srbije nastup na dosadašnjim izdanjima su imali Boris Kovač & LaDaABa Orchest, Kal, Pjevačka družina Svetlane Spajić, Lajko Feliks, Orkestar Bobana i Marka Markovića, kao i DJ Killo Killo.

Pre par dana je otvorena STRANICA ZA PRIJAVE, a prijave se moraju podneti do 13. marta 2020. Na stranici se mogu naći svi detalji oko toga kako se prijaviti i šta sve treba pripremiti.

Prema saznanjima magazina „Etnoumlje”, planira se da jedan stejdž bude posvećen muzičarima sa Balkana. U tom slučaju šanse za grupe iz regiona se povećavaju.