„Kiss” u Beogradu

Komični mjuzikl „Kiss” – delo rediteljke Višnje Obradović i novosadskog umetničkog para Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog, poznatijeg pod imenom Alice in WonderBand – biće ponovo, ali u osveženom obliku i sadržaju, predstavljen u Beogradu, u Bitef teatru, 25. januara 2020, sa početkom u 20 časova. Predstava je, kako nas umetnici uveravaju, „zanimljiva za sve uzraste, jer ju je do sada pratila publika od 3 do 93 godine, i nikoga nije ostavila ravnodušnim”.

 Izvor: WMAS

komični mjuzikl kiss

Predstava „Kiss”, Novi Sad, Srpsko narodno pozorište, 2019 (foto: Saša Vukićević)

„To što oni nude je čista energija, ritam u svom praobliku” – napisao je Peter Kes (Kees) za dnevni list „Süddeutsche Zeitung” nakon prisustvovanja nastupu Alice in WonderBand-a u Minhenu, 2018.

Ovaj novosadski dvojac, koji godinama unazad hrabro i uporno gradi svoju umetničku „priču” i karijeru, čini se da u poslednje vreme blista u kreativnosti i količini javnih nastupa. Nižu se ideje i njihove realizacije u zemlji i inostranstvu, a ono što je u ovom trenutku u žiži Ane i Marka jeste prikazivanju komičnog mjuzikla „Kiss”.

Mjuzikl je do sada videlo preko 15 hiljada gledalaca u zemlji i inostranstvu, a na prestižnim pozorišnim festivalima odnela je nekoliko značajnih nagrada. Predstava „Kiss” je na redovnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta.

komični mjuzikl kiss

Predstava „Da i re, telo kao instrument”, Beograd, BELEF, 2017 (foto: Radmila Jeremić)

Kiss ima zanimljivu istoriju” – kaže Ana Vrbaški za naš portal – „Prvi put smo prototip predstave, Da i Re, telo kao instrument, izveli na Festivalu uličnih svirača u Petrovaradinu 2016. godine. Ideja je, zapravo, bila da promovišemo radionicu Telo kao instrument, koju smo i održali na pomenutom festivalu. Onda smo odlučili da repertoar pesama koji smo izvodili uobličimo sa rediteljkom i glumicom Višnjom Obradović. Predstava je prerasla svoju svrhu i izvedena je već 93 puta u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i, naravno, Srbiji, u pozorištima, na ulici, u cirkuskim šatrama, školama, mikro teatrima, na festivalima. Pod nazivom Da i Re, telo kao instrument, bila je izvođena u Beogradu, u Kosmodromu, Rex-u i Dorćol Platz-u. Međutim, sem što je predstava prerasla svoju svrhu, takođe je i rasla u toku brojnih igranja, menjala se i dobila svoj konačni oblik i novo ime u januaru 2019. godine, kada su je uvrstila u repertoar Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kum je bio Milovan Filipović, direktor drame u SNP-u.”

alice in wonderband

Alice in WonderBand © Body Rhythm Hamburg festival 2019.

Komični mjuzikl „Kiss” je svojevrsna priča o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškarca i žene. Komične scene su isprepletane neobičnim aranžmanima poznatih pesama, izvedenih samo telom i glasom. Pored domaćih i stranih pop i rok pesama, ali i autorskih numera dua, mjuzikl obuhvata i tradicionalne teme, kao što su „Bratec i sestrica” (Hrvatska), „Jovano, Jovanke” (Makedonija) i „Zapevala sojka ptica” (Kosovo). Kako umetnici najavaljuju, biće to „zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike  u savršenoj harmoniji”.

Ulaznice po ceni od 500 dinara se mogu nabaviti na BLAGAJNI odnosno na STRANICI Bitef teatra.

. . .

Režija: Višnja Obradović

Izvođači: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški

Muzički aranžmani/kompozicije: Alice in WonderBand

Dizajn zvuka: Goran Vujičin

Kostimografija: Nataš Jovičić / LUTKART

Frizure: Budislav Vlajkpov / Beastic

Produkcija: Otvoreni Krug Novi Sad

Trajanje predstave: 60 minuta