Đorđe Stijepović – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2019. godinu

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci je svečano uručena Đorđu Stijepoviću 18. decembra u Beogradu, u Velikoj sali SKC-a. Dodeli je prethodio nastup Pjevačke družine Svetlane Spajić, a nakon dodele, Stijepović je održao koncert sa našim istaknuti muzičarima Aleksandom Sedlarom (gitara), Vasilom Hadžimanovim (klavijature) i Peđom Milutinovićem (bubnjevi).

Autor: WMAS

Đorđe Stijepović, dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci”, SKC, 18. 12. 2019. (foto: Anamarija Vartabedijan)

Dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” za 2019. godinu je Đorđe Stijepović, kontrabasista i kompozitor iz Beograda, koji živi u SAD. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 1. oktobra 2019. godine. Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Vojina Draškocija, predsedavajuća), Dragana Mitrović (savetnik za muzičku umetnost i diskografiju Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”), Bojan Đorđević (world music promoter i muzički urednik) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Đorđe Stijepović, dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci”, SKC, 18. 12. 2019. (foto: Anamarija Vartabedijan)

Stijepovićev muzički put koji krasi i status najboljeg svetskog slep kontrabasiste, ne može se svrstati ni u jedan prepoznatjivi kalup. Od beogradskih rokenrol početaka, preko klasičnog i džez obrazovanja u rodnom gradu, uspehe je nastavio da niže i nakon preseljenja 2004. u SAD, razvijajući dalje raznovrsnost svog stila i umetničku radoznalost, često svirajući na više od 200 koncerata godišnje.

Kao jednog od svojih mentora Stijepović ističe upravo Vojina Draškocija, koji je snažno uticao na njegov izvođački i kompozitorski rad. U tom radu neretko nalazimo spone sa tradicionalnim i balkanskim zvukom. Stijepović je bio član beogradskih etno grupa Balkan Music Club, Marsya i Shira uʼtfila. U Americi se pridružio poznatom world music sastavu Fishtank Ensemble. Redovno nastupa sa najboljim svetskim plesačicama trajbal-fjužn stila kao što su Rejčel Brajs i Mira Bec, a gostovao je i na albumima grupa Beats Antique (etno elekronika), Rupa and the April Fishes (rege, francuska šansona), Kiosk (persijski Gypsy jazz), Kal i drugi.

Prvo solističko predstavljanje javnosti je imao na albumu Serbia Sounds Global: All Stars (2008), sa autorskom numerom „Djordjeʼs Rachenitza”, dok se „Ceklin”, još jedna njegova kompozicija sa etno elementima, našla na kompilaciji World Music from Serbia (2009).

Na koncertu „MTV Unplugged” meksičke grupe Molotov, 2018, Stijepović je bio specijalni gost. Taj koncert je objavljen kao samostalni album, da bi ove godine bio nominovan za „Gremi”.

Članovi Odbora saglasni su da Đorđe Stijepović bude laureat u 2019. godini.

Đorđe Stijepović, dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci”, na koncertu u SKC, 18. 12. 2019. sa Aleksandrom Sedlarom, Vasilom Hadžimanovim i Peđom Milutinovićem (foto: Anamarija Vartabedijan)

Ovo obrazloženje pročitano je pri dodeli nagrade 18. decembra 2019. godine u Beogradu. Povelju je uručio Vasil Hadžimanov, laureat 2014. godine, dok je statuetu uručila Julija Draškoci, kćer Mališe Draškocija.

Intervju sa Đorđem Stijepovićem povodom dodele nagrade, možete pogledati ovde >>