RUBRIKA: Uši pišu

Vesna Dimić : Ja bih htela pesmom da ti kažem

PGP RTS, 2019

Romantičan dah vremena prošlog

Autor: Dragana Marinković

Krajem leta, u produkciji PGP RTS je objavljen album poetičnog naziva – Ja bih htela pesmom da ti kažem, prvenac vokalne solistkinje Vesne Dimić, koji nam donosi četrnaest proverenih romansi, starogradskih i narodnih melodija.

vesna dimić

Sa naslovnice albuma „Ja bih htela pesmom da ti kažem” Vesne Dimić

Ovaj projekat je bio logičan nastavak karijere duge sedamnaest godina. Muzičko obrazovanje je Vesna Dimić stekla u školama „Dr Vojislav Vučković” i „Josip Slavenski”, nastavivši da školuje glas na Akademiji „GITIS” u Moskvi. Školu radijskog pevanja pohađala je kod legendarnog Žarka Milanovića. Slede brojni nastupi, radijske i televizijske emisije, trajni snimci za Zvučni arhiv Radio Beograda, prestižne nagrade na raznim festivalima narodne muzike od 1989. godine, potvrde i priznanja muzičkih stručnjaka…

Album je sastavljen od pesama uz pratnju Narodnog orkestra RTS pod upravom Ljubiše Pavkovića, odnosno, Vlade Panovića, i Narodnog ansambla RTS na čelu sa Branimirom Đokićem, odnosno, Borom Dugićem. Snimljene su u Studiju 13 i Studiju 6 Radio Beograda i izbor su od značajnog broja snimaka, koje je Vesna do sada zabeležila za Zvučni arhiv.

radmila dimić

Radmila Dimić, slavna solistkinja Radio Beograda, baka Vesne Dimić

Pored poznatih gradskih pesama i romansi na početku albuma, kao što su „Bledi mesec”, „Dve krvave ruže”, „Jesenje lišće”, i pesme na stihove Sergeja Jesenjina, „Doviđenja, druže, doviđenja” – koja je u njenom izvođenju postala veoma popularna – Vesna Dimić nas u pesmi „Ajde, slušaj, kaleš, bre, Anđo” polako uvodi u izvođački veoma zahtevne narodne melodije.

Sledi buket prelepih pesama: „Razbolela se mamina grivna”, „Ko ti kupi Fato”, „A što ti je, mila kćeri”, „A što mi se bunar voda muti” i „Oj, devojko mala”, gde dobrom dinamikom i sigurnom vokalnom interpretacijom dokazuje svoju pevačku zrelost. Da je potpuno autentična u romansama, Vesna potvrđuje temom „U selu bejaše ciganka stara”, koja je poznata i u više decenija starom izvođenju Radmile Dimić, njene bake.

Zanimljiv i dobro odabran muzički materijal albuma završava se dvema duetskim numerama, gde u maniru danas zaboravljenih radio dueta, uz koleginicu Biljanu Petković izvodi makedonsku narodnu pesmu „Snošti si pominav” i romsku „Amen sama but roma”. Vratile su nas u doba kada su nastajale neke od najlepših pesama…

Album Ja bih htela pesmom da ti kažem – po strukturi zanimljiv, izvođački izazovan i kreativno osmišljen – sluša se „u jednom dahu”. Donosi romantičan dah vremena prošlog, kada su spretno i stručno napisane melodije išle „u korak” sa upečatljivim, snažnim i poetičnim tekstovima.

Vesna Dimić je autentičan izvođač, koji neguje raznovrsnost u narodnoj muzici, poštujući pesničku metriku, važnost tačno otpevanog teksta, tonalnost, melodiku i ornamentiku. Iako je gradska pesma i romansa nešto što je najpribližnije Vesninom senzibilitetu, dobra narodna pesma, takođe, u njenom izvođenju zvuči sigurno.

Za sva vremena divni zapisi starih narodnih romansi i gradskih pesama održali su se zahvaljujući umetnicima koji su im produžili trajanje. Solista Vesna Dimić jedna je iz generacije mlađih umetnika, koji nam ulivaju poverenje da će tradicija biti nastavljena na dobar i kvalitetan način.