Bokan Stanković: institucija narodne kulture

Krajem meseca, u izdanju WMAS Records-a, biće objavljen album sa tradicionalnom muzikom iz istočne Srbije. Glavni „junak” albuma je naš izuzetni umetnik Bokan Stanković.

Izvor: WMAS

svetlana spajić i bokan stanković

Svetlana Spajić i Bokan Stanković, festival Todo Mundo (foto: Stanislav Milojković)

Nakon nekoliko godina istraživačkog rada, pod uredništvom Svetlane Spajić, diskografska kuća WMAS Records u sastavu World Music asocijacije Srbije uskoro sa ponosom objavljuje album naslovljen Bokan Stanković: tradicionalna svirka na svrljiškim gajdama, duduku i okarini iz istočne Srbije.

Bokan Stanković je majstor na srpskim duvačkim instrumentima i veliki poznavalac tradicionalne kulture, koju je počeo da upija već u ranom detinjstvu, odrastajući u selu Lasovo, tridesetak kilometara od Zaječara.

Poput drugih velikih sviraca na tradicionalnim instrumentima, i Bokan je, nakon decenija sviranja, stekao bogato iskustvo, a kroz mnogobrojne susrete sa drugim sviračima starije generacije primio i njihova predanjska znanja.

Iako živi uglavnom od rada u Bregovićevom orkestru, Bokan se odaziva na pozive za svirke kad god ima vremena, tako da se još uvek, tu i tamo, kada je slobodan, može videti i sa različitim orkestrima u Timočkoj krajini.

bokan stanković

Bokan Stanković (foto: Stanislav Milojković)

Kompakt-disk prati knjižica na 52 strane, u kojoj se o tradicionalnom umetniku nalaze tekstovi dr Dejana Krstića, etnologa i antropologa, kao i autorski tekst umetnika, kojim su izdavači želeli da kroz živu Bokanovu reč, donesu deo njegovih znanja i iskustava o izradi, građi i sviračkim karakteristikama svrljiških gajdi, okarine i duduka, ali i originalna razmišljanja i zapažanja ovog velikog majstora svirača o narodnoj muzičkoj tradiciji i njenim nosiocima.

Buklet je bogato ilustrovan fotografijama iz svih perioda umetnikovog života, a mesto su našli i njegovi crteži delova jedinstvenih svrljiških, odnosno srpskih troglasnih gajdi.

Album sadrži 22 tradicionalne pesme, pažljivo odabrane iz zvučne arhive umetnika. Dizajn bukleta poveren je Mariji Lončar, dok je mastering uradio Dimitrije Jakovljević.

Podsećamo, World Music asocijacija Srbije je do sada ostvarila nekoliko projekata kojim su predstavljeni i sačuvani u vremenu izuzetno vredni oblici naše muzičke baštine – albumi Obrada Milića, Olge Krasojević, Smilje Kotur, grupe „Ribaševke”, pevača izvika, vojvođanskih gajdaša