Rubrika: Bez paradajza, molim!

Od molitve do svadbe

U okviru svoje mini turneje povodom desetogodišnjice osnivanja Instituta „Yunus Emre”, nakon koncerata u Nikoziji na Kipru i Sarajevu (BiH), Omar Faruk Tekbilek je 19. oktobra 2019. godine u beogradskom Domu omladine održao svoj prvi koncert u Srbiji.

Autor: Danko Strahinić

omar faruk

Omar Faruk Tekbilek, Dom omladine Beograda, 2019 (foto: Danko Strahinić)

Na ovom nastupu je Omara pratio ansambl koji čine: Mehmet Bahadir Šener (Şener), njegov dugogodišnji saradnik i svirač na kanunu, Omarov sin Murat Tekbilek (udaraljke), grčki umetnici Janis Dimitriadis (Ioannis; klavijature) i Hristos Lampropulos (Christos Lampropoulos; inženjer zvuka), italijanski umetnik Federiko Ferandina (Federico Ferrandina; gitara) i Šlomo Dešet (Shlomo Deshet; bubnjevi/udaraljke) iz Izraela.

Beogradski koncert bio je prilika da se čuju pesme i kompozicije iz različitih razdoblja bogate karijere ovog vrsnog umetnika, koji, osim što peva, takođe svira nej, kaval, zurlu, saz i darbuku. Omarovu muziku odlikuje spoj muzičke tradicije Levanta, turskog i arapskog folklora, naročito egipatskog (Omarova majka je iz Egipta), ali i drugih mediteranskih oblasti, dok je u pojedinim kompozicijama sve to uokvireno džez aranžmanima.

omar faruk tekbilek u beogradu

Na koncertu Omara Faruka Tekbileka, Dom omladine Beograda, 2019 (foto: Danko Strahinić)

Koncert je započet kompozicijom „Why” sa albuma Tree Of Patience (2005), za kojom je sledila „Whirling Dervish” (album Whirling, 1994), jedna njegova posveta sufijskoj tradiciji i plesu derviša mevlevijskog reda. U dva kratka obraćanja publlici Omar je podelio filozofiju sufija, njihov način razmišljanja o životu i egzistenciji.

Sufijsko učenje mu je, prema njegovim rečima, pomoglo da nađe mir u sebi, ali – što je važnije – da pronađe harmoniju oko sebe u čemu je ključnu ulogu imala moć muzike.

Usledile su kompozicije „Hasret” sa albuma Mystical Garden (1996), „Haydar” (sa poslednjeg albuma Love Is My Religion, 2016), „Oglan Boylun” i „Fire Dance” (sa albuma Fire Dance, 1990). Verovatno najpoznatiju pesmu „I love you”, Omar je započeo pevušeći, potpuno prepušten izvođenju. Iako je svira dvadeset godina, izveo ju je sa strašću kao da to čini prvi put, u čemu ga je uigrani ansambl besprekorno pratio.

Omar izvodi svoju muziku duboko posvećeno, sa dečjom radošću. U jednom trenutku vam deluje kao da svira na nekoj svadbi, dok u sledećem zvuči kao senzualni mladić, da bismo u nekom narednom imali utisak da se moli. Potpuni umetnik.

Pretposlednju pesmu „Shashkin”, tradicional sa albuma Mystical Garden (1996), obeležilo je Omarovo sviranje na zurli, ali i duži izraelsko-turski „razgovor” ritam sekcije, kojem se priključio i on, svirajući dajre.

omar faruk u domu omladine

Omar Faruk Tekbilek, Dom omladine Beograda, 2019 (foto: Danko Strahinić)

Omar Faruk je na koncertu pokazao da je vrhunski pevač i tehnički izuzetan svirač, koji se poigrava sa muzikom i za koga se vidi da uživa dok svira. Najveći je utisak da iz pedantno osmišljenih aranžmana kompozicija izbija njegovo duboko poznavanje sopstvene tradicije.

Prikaz koncerta Omara Faruka Tekbileka, održanog u Solunu, juna 2016, nađite u 30. štampanom izdanju „Etnoumlja”

Nakon poslednje pesme „Imaginary Traveler”, nesmotrenim prekidom predstavnika organizatora, koji je, verujem, u najboljoj nameri želeo da iskaže svu zahvalnost muzičarima na ovom izvrsnom koncertu, publika je ostala uskraćena za „Shinanay”, predviđenu za bis. Ovim opštebalkanskim hitom Omar Faruk često završava koncerte.

Perfektan zvuk i odlično odrađen posao tonca dodatno su uveličali nastup, za koji su Omar i muzičari ispraćeni ovacijama i burnim aplauzom. Beogradski ogranak Instituta „Yunus Emre” je prestoničkoj publici podario izvrstan kulturni događaj.