Rubrika: Uši pišu

Milan Nikolić & Banda : Bravos

PGP RTS, 2018

Balkan beat „francuskogˮ momka

Autor: Olga Marković

Milan Nikolić. Promotivna fotografija

Jedan od novijih world music albuma na domaćem tržištu – Bravos – donosi devet numera svojevrsnog muzičkog pravca, koji bi neki imenovali kao Balkan beat. Kroz aranžmane ovih numera istog žanra, ali različitog karaktera, Milan Nikolić prožima pop, pank, orijentalni zvuk, kao i prizvuk francuskih šansona. I u svakom aranžmanu, harmonika je vodeći instrument.

Kompozicije imaju veoma interesantne i smele nazive, pokazujući kreativnost i slobodu ovog umetnika i harmonikaša. Tako, prva numera nosi naziv „Wtfˮ (skraćenica za What the fuck) i predstavlja fuziju pop muzike i narodnjačkog stila sviranja na harmonici. Kod sledeće numere „Ops upsˮ, sam naziv ukazuje na melodiju veselog karaktera, u ritmu „rumbeˮ, koji sam po sebi poziva na ples. Ime numere se može povezati i sa uzvikom Opsa! koji igrači vrlo često uzvikuju tokom izvođenja, u zanosu plesa.

„Garconˮ, što u prevodu sa francuskog jezika znači momak (fr. garçon), naziv je naredne numere na ovom inspirativnom albumu. Veoma je značajno napomenuti da je, u celokupnoj ilustraciji CD kutije i diska, predstavljen Milan Nikolić sam, gde svojim stajlingom i imidžom podseća na momka iz Pariza.

Potpuno drugačije zvučne platforme, četvrta numera „Južna prugaˮ je u ritmu „rumbeˮ, koja je karakteristična za južne krajeve Srbije i Balkana i na neki način uvodi slušaoca u novu zvučnu priču Milana Nikolića.

Tom melodijom, kao i šestom, koja se zove „Svadbaˮ, autor ovog albuma kao da je na neki način želeo da ukaže na svoje matično podneblje, a samim tim i na urođeni temperament i duh „narodnjakaˮ.

„Afternoon in Parisˮ, kako se već iz naslova naslućuje, prožeta je elementima francuske šansone, uvodeći slušaoce u atmosferu zamišljenog pariskog popodneva. Nije iznenađujuće što se u skoro svakoj numeri na CD-u prepoznaju elementi i harmonija francuske muzike, ako uzmemo u obzir da je Milan Nikolić diplomirao na muzičkoj akademiji u Parizu.

Osma numera „Cipelaˮ donosi varijaciju na temu istoimene pesme, kojom su Milan Nikolić i Marko Kon predstavljali Srbiju na „Eurosonguˮ 2009. godine u Moskvi. Deveta numera, „Winter is comingˮ predstavlja monotematsku improvizaciju na harmonici, uz pratnju ritam sekcije. Ona slušaoce uvodi u praznično raspoloženje i podseća na muziku iz prazničnih reklama.

Na prvo slušanje, numere na albumu Bravos daju utisak jednoličnosti. Međutim, zahvaljujući različitim tehnikama sviranja i harmonskim rešenjima u aranžmanima Milana Nikolića, album pruža slušaocu užitak u zvučno raznolikoj paleti.