Vlatko Stefanovski – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2015. godinu

Dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” za 2015. godinu je Vlatko Stefanovski, gitarista i kompozitor iz Skoplja. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 12. oktobra 2015. godine. Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Mališe Draškocija, predsedavajuća), Miroslav Miletić (potpredsednik Privredne komore Srbije), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

Autor: WMAS

Vlatko Stefanovski, dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2015. godinu. Foto: Predrag Todorović

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Gitarista i kompozitor Vlatko Stefanovski je jedan od pionira fuzije džez-roka i tradicionalne muzike sa Balkana i drugih prostora, i pre nego što je „world music” pravac uzeo zamah. Već na prvim albumima grupe „Leb i sol”, uradio je značajne fuzije tradicionalne muzike sa savremenim zvukom. Mališu je upoznao sredinom osamdesetih, tokom saradnje sa Lalom Kovačevim u njegovoj grupi i projektu „Balkan Impressions”. Vlatko ističe da je zahvaljući Mališi, 1995. godine, upoznao Milča Levieva i Miroslava Tadića. Ta poznanstva su mi kasnije donela veoma uspešne saradnje, snimanja i koncerte. Godine 1998. godine, u Parizu je sa Mališom učestvovao u snimanju antologijskog etno-džez albuma „Koreni” Bojana Zulfikarpašića.
Kao jedan od najuticajnijih gitarista sa prostora bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski je svojom muzikom i emocijama tokom prethodnih 40 godina umetničkog rada povezivao ljude, rušio granice i predrasude i značajno doprineo predstavljanju tradicionalne muzike sa Balkana.

Vlatko Stefanovski, dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2015. godinu. Foto: Predrag Todorović

Nagrada je svečano dodeljena 23. decembra 2015. u sali „Amerikana” Doma omladine Beograda, u okviru manifestacije 6. World Music samit. Povelju je uručila Jelica Draškoci, kći Mališe Draškocija, dok je statuetu uručio Vasil Hadžimanov, prošlogodišnji dobitnik.

Vlatko Stefanovski govorio je za Televiziju N1, između ostalog, o tome koliko mu znači nagrada „Vojin Mališa Draškoci”. Intervju možete pogledati ovde ˃˃


 

Vlatko Stefanovski & Serbian Jazz BRE – Wedding dance

Koncert „Sinteze” povodom dodele nagrade „Vojin Mališa Draškoci” 23. decembra 2015. u sali „Amerikana” Doma omladine Beograda, u okviru manifestacije 6. World Music samit