Vasil Hadžimanov – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2014. godinu

Dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” za 2014. godinu je Vasil Hadžimanov, džez muzičar i kompozitor iz Beograda. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 18. novembra 2014. godine, u Akademiji 28. Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Mališe Draškocija, predsedavajuća), Miroslav Miletić (gen. direktor Koncerna „Bambi”), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

Autor: WMAS

Dodela statuete Vasilu Hadžimanovu, 2014. godine. Nagradu uručuje Julije Ivan Draškoci. Foto: el gvojos

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Najveći deo svog opusa, Vasil Hadžimanov (Beograd, 1973) je ostvario i predstavio pod „firmom” Vasil Hadžimanov band sa kojim je u prethodnih petnaest godina neumorno i sa velikim uspehom, nastupao u Srbiji i inostranstvu i objavio pet albuma. Vasil je svojom idejom o kombinovanju balkanskih folk ritmova i melodija, i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…), uspešno predstavio javnosti originalnu džez formu visoke umetničke vrednosti, pri tom uspevši da približi naš balkanski temperament i topli zvuk svetu. Njegova predanost muzici, marljiv rad i učešće u brojnim muzičkim radionicama za mlade, su za primer i svaku pohvalu.

Nastup Vasila Hadžimanova i prijatelja, povodom dodele nagrade. Foto: el gvojos

Nagrada je svečano dodeljena 24. decembra 2014. u Klubu Doma omladine Beograda, u okviru manifestacije Peti World Music samit. Povelju je uručila Svetlana Pavlović Džindo, supruga Mališe Draškocija, dok je statuetu uručio Julije Ivan Draškoci, sin Mališe Draškocija.