Vladimir Nikić – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2016. godinu

Dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” za 2016. godinu je Vladimir Nikić, kompozitor, basista i harmonikaš iz Pančeva. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 2. decembra 2016. godine. Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Vojina Draškocija, predsedavajuća), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”), Bojan Đorđević (world music promoter i muzički urednik) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

Autor: WMAS

Dodela nagrade Vladimiru Nikiću, 2016. godine. Foto: Danko Strahinić

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Vladimir Nikić se još od devedesetih kreće vodama world muzike i etno-džeza. Ali, ni u te vode nije uplovio slučajno, već sasvim prirodno – kao muzičar koji je iza sebe imao i značajno iskustvo u orkestru Kulturno-umetničkog društva. Danas, Nikića ne smatramo samo za vrhunskog harmonikaša i basistu, već ga cenimo i kao interpretatora i kompozitora sa nesvakidašnjim osećajem za narodnu muziku. Njegov najnoviji, tek objavljeni samostalni album, Vlati, pun je autentičnog zvuka i duha narodne muzike, kao i prethodna tri – Čestita nedelja iz 2002, I duša mi spava iz 2007 iVeština senčenja iz 2013. Među kompozicijama, nalaze se neki od najupečatljivijih primera, da tako kažemo, „Nikićevog stila”. Numere kakve su „Accordion” i „Ornament”, kao da predstavljaju posvetu nekim folklornim formama, poput pastirske improvizacije, ezgije ili ora. Nikićeva kompozitorska i sviračka izražajnost nekada je uzburkana, žestoka, virtuozna, ali je ipak dominantno tiha, kontemplativna. Nikić je dosledan, prepoznatljiv, pri čemu uvek iznova fascinira. Nov materijal nadovezuje se na stari, izrasta iz njega, te se čitav opus pretvara u fascinantno variranje. To je još jedna srodnost narodne tradicije i stvaralaštva Vladimira Nikića. I još jedan razlog da ovaj umetnik zasluženo dobije nagradu Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci.

Nastup sastava Vladimira Nikića povodom dodele nagrade „Vojin Mališa Draškoci”. Foto: Danko Strahinić

Ovo obrazloženje pročitano je pri dodeli nagrade 22. decembra 2016. godine u KC Rex u Beogradu. Povelju je uručila Marija Vitas, urednica magazina „Etnoumlje”, dok je statuetu uručio Julije Ivan Draškoci, sin Mališe Draškocija.


 

VLADIMIR NIKIĆ & SERBIAN JAZZ BRE – KATALONSKA KOMPANIJA

KONCERT „SINTEZE” POVODOM DODELE NAGRADE „VOJIN MALIŠA DRAŠKOCI” 23. DECEMBRA 2015. U SALI „AMERIKANA” DOMA OMLADINE BEOGRADA, U OKVIRU MANIFESTACIJE 6. WORLD MUSIC SAMIT