Filip Krumes – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2013. godinu

Violinista, kompozitor, aranžer i producent Filip Krumes iz Pančeva dobitnik je nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”, koju dodeljuje World music asocijacija Srbije. Nagrada je dodeljena u okviru IV World Music samita koji je održan 16. oktobra 2013. godine u Domu omladine Beograda. Odluku je doneo Odbor čiji su članovi: supruga Mališe Draškocija, Svetlana Pavlović-Džindo, generalni direktor Koncerna „Bambi” a.d. Miroslav Miletić, kompozitor i muzički umetnik Nenad Jelić, urednica magazina „Etnoumlje” Marija Vitas i predsednik Upravnog odbora World music asocijacije Srbije Oliver Đorđević.

Autor: WMAS

Dodela statuete Filipu Krumesu, 2013. godine. Foto: Branko Isaković

U obrazloženju je nevedeno da je “Krumesova predanost i posvećenost muzici za primer i pohvalu”. “On je beskompromisan u nastojanju da stvara i predstavlja istinske i visoke umetničke vrednosti. Svoj umetnički život prevashodno je posvetio izučavanju improvizacije i njenoj primeni na savremeni muzički izraz. Pritom, u najvećem delu, njegovo interesovanje vezuje se za muzičke oblike koji su nadahnuti folklorom”, ocenio je odbor. Krumes veoma pažljivo i ispravno pristupa tretiranju tradicionalne muzike, zahvaljujući tome što se u mladosti umetnički razvijao pod mentorstvom svog oca Ernesta Krumesa, kao i profesora Miloša Petrovića i Vojina Draškocija, primetili su članovi Odbora.

Dodela povelje Filipu Krumesu, 2013. godine. Foto: Branko Isaković

Tokom devedesetih godina prošlog veka Krumes je bio jedan od osnivača “Balkan Music Club”-a, i “Turn Around” benda sa kojim je, u saradnji sa pozorišnom trupom “Torpedo”, dao autorski pečat projektu “Etno Cirkus”. Bio je član sastava “Hazari” i “Belo platno”, a trenutno nastupa sa sastavima “Shira u’tfila”, “My People” i “Serbian Jazz, bre!”. Bavi se restauracijom gudačkih instrumenata i umetnički je direktor festivala “Ethno.com” u Pančevu.