Ovaj album dostupan je jedino kao fizičko izdanje.

Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

WMAS cd 265
ISBN 978-86-89607-18-5

Većina ljudi je čula za Vasila Hadžimanova, za njegov rad, VH bend, porodicu, ali mnogi zapravo ne poznaju širinu Vasilovog rada i projekte koje je stvarao. Vasil je autor čiji uspeh ne može da se meri uspesima na top listama ili enormnom prodajom muzičkih izdanja. Njegov uspeh se meri muzikom koja ostaje i koja privlači ljude da dođu na koncerte, ponovo i ponovo. Povodom obeležavanja dvadesetpetogodišnjice rada, umesto Greatest Hits kompilacije VH benda, napravljen je jedan malo širi izbor muzike koju je radio sa nekoliko sastava, počevši od trija Sveti bubnjara Marka Đorđevića, preko trija gitariste Tonija Kitanovskog, zatim Bace Quartet-a, da bi se kompletiralo sa uspešnim duom sa pijanistom Bojanom Z, kao i zajedničkim muziciranjem Vasila i njegove ćerke Marte.
Vasilov uzor je legenda fjužn džez muzike, Džou Zavinul/Joe Zawinul (Vasil Hadžimanov Band: „Zawinul Wannabe”), čovek koji je tokom cele karijere u svojoj muzici spajao različite kulture i njihovu muziku i melodije u nešto značajno. Na sličan način, i Vasil spaja više tradicija u jedno. U njegovoj muzici takođe se spajaju razigranost, međuigra sa muzičarima i istraživanje kroz improvizacije, karakteristične za džez muziku, ali sve to izraženo kroz žestinu i direktnost roka (VHB: „Briga o Životu”) i sa uticajima muzike sa balkanskog podneblja.
Navikli smo da Vasila slušamo kako svira na električnim klavijaturama i sintisajzerima, dok su njegov stil i umeće na klasičnom klaviru bili potisnuti. Album El Raval koji je realizovao sa vodećim makedonskim džez muzičarima – bubnjarem Alekom Sekulovskim i basistom Martinom Đakonovskim – nešto je najbliže klasičnom džezu što je ikada uradio. Taj trio je crpeo inspiraciju iz tradicije slavnih džez trija poput slavnih Oskara Pitersona (Oscar Peterson), Bila Evansa (Bill) i Kita Džereta (Keith Jarrett). Izdanje El Raval je inicirao i producirao Vasilov dugogodišnji saradnik i prijatelj, gitarista Toni Kitanovski, čije ime može da se primeti na više numera na ovoj kompilaciji.
Možda je vizija o pan-globalnoj muzici najviše realizovana projektom Bace Quartet, koji predvode dvojica perkusionista – jedan iz Makedonije, drugi iz Libana – Aleksandar Petrov i Bašar Kalife (Bachar Khalife), a njima se pridružuje i kavalista Teodosij Spasov. Način na koji ovaj kvartet komunicira preko svojih instrumenata je začuđujući jer podseća na džez sastav koji svira improvizovanu etno muziku. Šteta što na kompilaciju nije uvrštena neka numera sa drugog albuma ovog kvarteta, jer je na njemu zabeležena i inicijalna saradnja Vasila sa Bojanom Zulfikarpašićem, koja je kulminirala zajedničkim nastupima dvojice vrhunskih muzičara. Tema „Ohrid” je jedna od najlepših koje je Vasil ikada napisao i nalazi se na trećem albumu VH benda. Međutim, u duu sa Bojanom Z, ova popularna tema koja ovde traje 8 minuta, plodno je tlo na kojem su pijanisti mogli da pokažu svoje improvizatorske veštine i suptilnost.
Autori koji stvaraju u različitim podžanrovima, makar i u jednoj širokoj kategoriji kao što je džez, istinska su retkost. Oni koji to urade obično ruše mostove iza sebe koji su im pomogli da dođu do tog mesta. Kao što ova retrospektiva pokazuje, Vasilovi interesi idu mnogo dalje od samo jednog podžanra u džez muzici, ali je njegov kredibilitet nepromenjen u bilo kojem od njih. To što izdanju 25 godina rada nedostaje je još jedan cd sa više posebnih i retkih trenutaka u njegovoj muzičkoj karijeri, kakva je, na primer, filmska muzika (ovde predstavljena numerom „Sestre” iz istoimenog filma). Ali, džez nije samo širina već i hrabrost da se istraje u žanru koji je na marginama. Ova kompilacija je dobar početak i putokaz za sve kojima je Vasilov rad nepoznanica, ali i za ljude koji ga poznaju preko VH benda.

Nenad Georgievski

VASIL HADŽIMANOV BAND

Live 2016 @ Binta Sound