+ Poklon publikacija

Kupi digitalno izdanje

Štampano izdanje magazina možete poručiti na sajtu „Delfi” knjižara www.delfi.rs i kupiti u Beogradu – prodavnicama „Metropolis”, (ul. Makedonska 21), ”Jugoton” (ul. Nušićeva 27), „Dallas Music Shop” (bivši „Mamut”, Sremska 2), kao i u suvenirnici Etnografskog muzeja u Beogradu ili naručiti putem imejlova: etnoumlje.urednik@gmail.com i etnoumlje@gmail.com

U broju 33, između ostalog, možete pročitati:

  • ANSAMBL VUJIČIĆ

Mesto u našoj centralnoj rubrici Opus, fokus… koja nas upoznaje sa radom i stvaralaštvom istaknutih umetnika i sastava, ovoga puta je pripalo Ansamblu Vujičić koji su, možemo reći, pioniri one struje na mađarskoj etno sceni, koja se dotiče južnoslovenskog nasleđa. Marija Vitas, kroz razgovor sa Miroslavom Brcanom, osim o ansamblu, koji i kad „štrika” brza kola, uvek nosi smirenost i narodsku prirodnost, donosi i priču o Srbima u Mađarskoj, nekad i sad.

  • TODO MUNDO 

U okviru rubrike Bez paradajza, molim!, koja donosi prikaze koncerata i festivala, ne propuštamo i najbolji ovdašnji world music festival. Prikaze sjajnih koncerata prepričaće nam Ivana, Mirjana i Julijana Baštić.

  • IZVRNUTA TORTA

Naš saradnik Acart ne prestaje da nas uveseljava svojim pričama na razmeđi stvarnosti i fikcije. Ovoga puta čitaćete o tome kako su nadrljali muzičari Gicko i Mile Picikato.

  • VASILIJA RADOJČIĆ

Priču o nezaboravnoj vokalnoj solistkinji Radio Beograda, Vasiliji Radojčić, koja je iza sebe ostavila izvanredna tumačenja brojnih narodnih i u narodnom duhu komponovanih pesama, ispičaće nam Dragana Marinković.

  • UŠI PIŠU 

Rubrika koja neguje kritiku domaćeg aktuelnog stvaralaštva, ovoga puta donosi prikaze čak 14 ostvarenja. Počinjemo tradicijom sefardskih Jevreja, a završavamo aktuelnim ostvarenjem genijalnog Lajka Felixa.

  • DEAD CAN DANCE

Njihovu muziku čini složen i zanimljiv mozaik više žanrova, nasleđa različitih tradicija, kultura i epoha, koji posebno boji dvojstvo glasova Lize Džerard i Brendana Perija. Danko Strahinić nam ne donosi samo prikaz koncerta, već esej o stvaralaštvu ovog slavnog dua.

  • WOMEX

O petom predstavljanju Srbije na naj-većem sajmu world i tradicionalne muzike WOMEX, koji je prošle godi-ne održan u finskom Tampereu, kao i o koncertnim dešavanjima u okviru ove ugledne smotre, utiske nam prenose Marija i Bojan u reportaži iz rubrike Naša posla.

  • PROFILISANJE

Skopljanac Dorian Jovanović jedan je od onih likova koji pokreću scenu, koji ne staju pred izazovima, kako umetničkim, tako i muzičkog tržišta. Sa sastavima String Forces, Čalgija Sound System i Dorian Oud Quartet, kao kompozitor, muzičar i producent učestvovao je u stvaranju desetak albuma koji su ponos Severne Makedo-nije. O dosadašnjem i budućem radu razgovara sa Oliverom Đorđevićem.