+ Poklon album

Dragomir Milenković : Trogir

Kupi digitalno izdanje

Štampano izdanje magazina možete poručiti na sajtu „Delfi” knjižara www.delfi.rs i kupiti u Beogradu – prodavnicama „Metropolis”, (ul. Makedonska 21), ”Jugoton” (ul. Nušićeva 27), „Dallas Music Shop” (bivši „Mamut”, Sremska 2), kao i u suvenirnici Etnografskog muzeja u Beogradu ili naručiti putem imejlova: etnoumlje.urednik@gmail.com i etnoumlje@gmail.com

U broju 32, između ostalog, možete pročitati:

  • NAKED str. 34-43

Oni su ovde retka fela i svojski su zaslužili da se nađu u našoj centralnoj rubrici Opus, fokus… Kažu da sviraju iz duše, da žive za muziku i od muzike. Njihov sklop kvaliteta, svojevrsnosti, upornosti i pozitivnog pristupa, predstavićemo kroz razgovor sa Banetom i Goranom, nedugo po objavljivanju četvrtog studijskog albuma i dok su još pod utiscima upravo završene turneje u Indiji. Intervju je vodio Oliver Đorđević.

  • TODO MUNDO str. 8-10

U okviru rubrike Bez paradajza, molim!, ne propuštamo i najbolji ovdašnji world music festival. Nastupe Lela Nika, Vasilića, Vlatka i ostalih, prepričaće nam dve Marije.

  • IZVRNUTA TORTA str. 18-19

Naš saradnik Acart ne prestaje da nas uveseljava svojim pričama na razmeđi stvarnosti i fikcije. Ovoga puta čitaćete nimalo naivno predskazanje dotične Babe Zdravke.

  • KSENIJA CICVARIĆ str. 20-21

Smatra se da niko nije uspeo tako da otpeva pesmu Crne Gore, kao što je to ona umela. Jer, to nije bio glas, to je bio – Božji dar. O neponovljivoj gospođi Cicvarić, priča nam Dragana Marinković.

  • UŠI PIŠU str. 54-60

Rubrika koja neguje kritiku domaćeg aktuelnog stvaralaštva, ovoga puta donosi prikaze 11 ostvarenja. Počinjemo proizvodom saradnje nemačkog Cajtkracera sa Svetlanom Spajić, Draganom Tomić i Obradom Milićem, a završavamo friškim albumom Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

  • BRANKO MARKOVIĆ str. 64-67

Maestro Branko jedna je od ključnih osoba koje su svojim radom obeležile istoriju i praksu scenske narodne igre u Srbiji. O njemu, kao i o nedavno objavljenoj monografiji posvećenoj ovom značajnom stvaraocu, u okviru rubrike Umlje i etno, piše Vesna Bajić Stojiljković.

  • WOMEX str. 74-75

O trećem predstavljanju Srbije na najvećem sajmu world i tradicionalne muzike WOMEX, koji je prošle godine održan u Katovicama, kao i o bogatim koncertnim dešavanjima u okviru ove ugledne smotre, utiske nam prenosi Marija Vitas u reportaži iz rubrike Naša posla.

  • ARHIVALIJE str. 44-48

Naša saradnica Maja Radivojević, predstavlja nam rezultate svog istraživačkog rada koji je posvetila Miliji Rаdivojеviću-Baji, narodnom umetniku iz Požarevca. Milija se bаvi pеvаnjеm, svirаnjеm nа trаdicionаlnim duvačkim instrumеntimа, stvаrаnjеm tеkstovа i mеlodijа pеsаmа, kаo i zdrаvicа. On nе sаmo dа doprinosi kontinuitеtu srpskе muzičkе trаdicijе, održаvаjući ono što jе srpski nаrod vеkovimа stvаrаo, vеć i njеnoj nаdgrаdnji, što jе dаnаs rеtkost u Srbiji. Zahvaljujući svom izuzetnom pevačkom daru, snimci nekih njegovih interpretacija pohranjeni su i u Arhivi Rаdio Bеogrаdа.