Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Počinje šesti „Rog Banata”

Međunarodni festival tradicionalnih muzičkih instrumenata „Rog Banata” imaće svoje šesto izdanje i biće održan u Zrenjaninu, Beogradu i Novom Sadu, od 3. do 5. oktobra 2024. Ulaz je slobodan.

02. 10. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

rog banata

Iz arhive festivala „Rog Banata” (izvor: Vanja Ilijev)

Festival „Rog Banata”, posvećen tradicionalnim instrumentima, sa fokusom na različitim tipovima gajdi, počinje u četvrtak, 3. oktobra, koncertom u Zrenjaninu, na velikoj sceni Kulturnog centra, sa početkom u 17.30.

Drugi dan festivala (4.10) rezervisan je za Beograd i Etnografski muzej, a nastupi otpočinju u 18 časova.

Trećeg dana, 5. oktobra, umetnici će se predstaviti na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde će program biti realizovan u saradnji sa Međunarodnim festivalom nošnji i oglavlja „Biserna grana”.

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Organizator festivala „Rog Banata” je Udruženje „Banatske gajde” iz Zrenjanina, koje se prvenstveno bavi edukacijom i istraživanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa Vojvodine, i šire, Srbije.

rog banata 2024

Prvih godina festival je bio usmeren samo na umetnike koji neguju i prezentuju sviranje na izvornim muzičkim instrumentima iz Srbije, ali zainteresovanost umetnika i stručnjaka, između ostalog i etnomuzikologa za ovaj festival, pružilo je mogućnost da se pozivanjem vrsnih svirača na tradicionalnim muzičkim instrumentima iz inostranstva obogati program, omogućavajući domaćoj publici da vidi i čuje tradiciju drugih naroda, a osim toga, stvorilo je priliku gostima iz drugih zemalja da se upoznaju sa narodnom tradicijom našeg naroda.

Na šestom „Rogu Banata” predstaviće se umetnici iz Slovačke, Rumunije, Severne Makedonije, Španije, Belorusije i Srbije.

Iz Slovačke dolazi Andrej Veleslav Babiar, etnolog i metodolog za folklor, tradicionalne zanate i narodne muzičke žanrove, graditelj slovačkih tradicionalnih instrumenata i aktivni član seoske folklorne grupe Bažalička Plahtince – Pribelce. Na festivalu će svirati gajde, fujaru, koncovku i pištalu. Sa Andrejem će nastupiti njegova supruga Monika Zapletalova (Zapletalová), koja svira citre i peva uz gajde.

festival rog banata

Iz arhive festivala „Rog Banata” (izvor: Vanja Ilijev)

Lavinius Nikolajevic, gost iz Rumunije, pohađao je muzičke škole u Vršcu i Beogradu, a potom je studirao i diplomirao u Temišvaru, gde mu je glavni predmet bio klarinet. Tema njegovih doktorskih studija se odnosila na tradicionalnu rumunsku muziku na prostoru srpskog Banata. Od 2019. godine je predavač na Fakultetu za muziku i pozorište u Temišvaru, usmeren na tradicionalne drvene duvačke instrumente – frulu, kaval, tarogat i saksofon – reprezente folklornog repertoara Banata i Rumunije. Na festivalu će muzicirati na moldavskom kavalu, moldavskoj fruli i okarini.

Makedonske gajde, kaval i zurle publika će moći da čuje u interpretaciji Aleksandra Arabadžijeva iz Severne Makedonije, koji trenutno pohađa doktorske studije etnomuzikologije u Beču.

Osvrt na 16. Sabor gajdaša, održan u Svrljigu, 3. avgusta 2023. godine

Sergi Ljena Mur (Llena) iz Španije, sviraće nekoliko aerofonih instrumenata: gaita de boto, trompa de ribagorza i sac de gemecs. Ovaj umetnik, koji predaje tradicionalne instrumente u nekoliko muzičkih škola, takođe je autor nekoliko knjiga o tradicionalnim instrumentima regije Aragon, čije karakteristične gajde i svira i sam izrađuje.

Iz Belorusije dolazi sastav Kapela Rej, koji svira u tradicionalnoj postavi. Jezgro grupe je porodica Voranau, u kojoj se deca podstiču da uživaju u muzici i da je sami stvaraju. Repertoar čine tradicionalne numere iz raznih krajeva Belorusije. Grupa je predstavljala Belorusiju na najvećim festivalima gajdaša u Češkoj, Slovačkoj, Portugaliji, Španiji, Letoniji, Gruziji i Poljskoj. Članovi su: Vital Voranau (beloruske dude), Paulina Voranau (violina), petogodišnja Bianka Voranau (bubanj), Ksavier Voranau (još uvek ne svira) i Urszula Oleksiak (violina).

Instrumentalna tradicija Srbije biće predstavljena nastupima učesnika Ognjena Ognjanovića (troglasne vojvođanske gajde), Lazara Savića (svrljiške gajde i dvoglasne južnomoravske gajde) i Vanje Ilijeva (troglasne vojvođanske gajde i drombulje).

Pokrovitelj festivala je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dok su se Udruženju „Banatske gajde” organizaciono priključili Kulturni centar Zrenjanin, Narodni muzej Zrenjanina, Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, Muzikološki institut SANU i Odbor za etnomuzikološka istraživanja SANU, kao i Kulturni centar Futog koji stoji iza Festivala nošnji i oglavlja „Biserna grana”.