Drugi „Rog Banata”

 Festival „Rog Banata”  imaće svoje drugo izdanje u subotu, 19. oktobra 2019. u Kulturnom centru Zrenjanina.

Izvor: WMAS

festival rog banata

Prvi Festival „Rog Banata”, Kulturni centar Zrenjanina, 2018 (foto: Goran Mihajlov)

Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata”, pokrenut 2018. godine, osmišljen je sa ciljem da skrene pažnju šire publike na zaboravljene i, na našoj muzičkoj sceni, retko viđene instrumente, kao što su njenjare, fujare, gajde, drombulje…

Pored večernjeg koncerta, čiji je početak zakazan za 19:30, festival će kao i prošle godine obuhvatiti i svojevrsnu radionicu, na kojoj će deca, mladi i svi zainteresovani imati prilike da obiđu štandove sa izloženim instrumentima, da se upoznaju i razgovaraju sa muzičarima, uzmu instrumente u ruke, pa i da ih zasviraju.

vanja ilijev radionica

Na radionici u okviru prvog Festivala „Rog Banata”, Kulturni centar Zrenjanina, 2018 (foto: Goran Mihajlov)

Među muzičarima, koji će izlagati svoje instrumente na zasebnim štandovima, ali i nastupiti na večernjem koncertu, su: Milorad Kukić iz Novog Sada (kaval i frula), Jožef Lele iz Mužlje (citra), Bela Mičik iz Novog Bečeja (njenjara, drombulje, mađarske gajde, razni aerofoni mađarski instrumenti, a kako je umetnik najavio, biće i iznenađenja), Ljubomir Tatarka iz Slovačke, sa svojim ansamblom (slovački narodni instrumenti), kao i direktor festivala Vanja Ilijev iz Zrenjanina (banatske gajde). Radionica počinje u 17 časova, a održava se, takođe, u Kulturnom centru Zrenjanina.

tradicionalni instrumenti

Na prvom Festivalu „Rog Banata”, Kulturni centar Zrenjanina, 2018 (foto: Goran Mihajlov)

Festival„Rog Banata” organizuju Udruženje građana „Banatske gajde” i Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji su Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

Ulaz na festival je slobodan.