Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Sabor gajdaša u Svrljigu, u septembru

Sedamnaesti Sabor gajdaša balkanskih zemalja u Svrljigu biće održan 7. septembra 2024. godine.

29. 08. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

sabor gajdaša balkanskih zemalja

Sabor gajdaša balkanskih zemalja, Svrljig, 2023 (foto: Anastasija Živković)

Sabor gajdaša balkanskih zemalja u Svrljigu, tradicionalna međunarodna smotra narodnog stvaralaštva i izvođačkih dostignuća gajdaša solista, čuvar je narodne kulture i tradicionalnih vrednosti našeg kraja i naroda. Održava se od 2006. godine.

Osnovni ciljevi Sabora su: promovisanje gajdi, kao nekada istaknutog narodnog muzičkgo instrumenta u seoskoj i varoškoj svakodnevici, oživljavanje i očuvanje izvornog melosa i podsticanje mladih gajdaša na stvaralaštvo.

Osvrt na 16. Sabor gajdaša, održan u Svrljigu, 3. avgusta 2023. godine

Sabor je takmičarskog karaktera. Izvođači mogu svirati melodije po sopstvenom izboru (pesmu i kolo). Poželjno je da to budu melodije iz kraja iz koga gajdaši dolaze, a neophodno je da budu odeveni u odgovarajuću nošnju. Učesnici Sabora nastupaju u jednoj od dve kategorije (dvoglasne i troglasne gajde), u zavisnosti od toga koji tip gajdi sviraju. Okvirno vreme nastupa je pet minuta.

Takmičari se bore za neku od sledećih nagrada: Glavna nagrada za najkompletniji nastup u kategoriji troglasnih gajdi; Glavna nagrada za najkompletniji nastup u kategoriji dvoglasnih gajdi; Plaketa „Mihajlo Spasić Šestak” za najbolje odsvirano kolo; Plaketa „Midorag Simić Šestak” za najbolje odsviranu pesmu.

Učesnike Sabora ocenjuje žiri u sastavu: Marija Vitas (etnomuzikolog), Anastasija Živković (etnomuzikolog), Milen Gojković (jedan od osnivača Sabora gajdaša) i Lazar Savić (gajdaš).

Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig, a pokrovitelji su Opština Svrljig i Ministarstvo kulture.

. . .

PROGRAM

15:00 Prijem gajdaša
16:00 Tonske probe
17:00 Defile učesnika Sabora
18:00 Svečano otvaranje Sabora
20:00 Dodela nagrada

. . .