Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

ESTAM 2024 Rituals: U čast magije muzike

Sedmi internacionalni ESTAM World Music Festival će biti održan od 29. do 31. avgusta 2024. godine na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.  Ovogodišnje izdanje festivala, pod nazivom ESTAM 2024 Rituals, slavi magiju muzike i rituala kroz bogatu paletu izvođača sa tri kontinenta. 

20. 08. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

estam 2024 rituals

Kroz ljudsku istoriju, rituali su bili most koji nas povezuje sa misterioznim silama univerzuma. Oni su obeležavali životne događaje od rođenja do smrti i sve trenutke između. Muzika je bila žila kucavica ovih rituala, spajajući pojedinačna u kolektivno iskustvo. Bubnjevi pulsiraju kao otkucaji srca, melodije su razigrane kao vetar, a zajedno stvaraju duhovnu sinergiju koja prevazilazi reči.

Kroz vreme, različite kulture širom sveta su negovale svoje jedinstvene rituale i muzičke tradicije, od kojih svaka odražava samu suštinu svog naroda. Od afričkih bubnjeva do tibetanskog grlenog pevanja, rituali su obeležili životne prelaze, čineći obične trenutke posebnim.

U današnje vreme rituali su prisutni i izvan kolektivnih okupljanja. Oni su utkani u tkivo našeg svakodnevnog života, u lične trenutke opuštanja. Neki od nas nalaze svoj mir u tihoj šoljici jutarnjeg čaja, drugi u ritmu jutarnjeg trčanja. Postoji magija u načinu na koji slušamo naše omiljene pesme, ponavljajući ih više puta ili u pažljivoj pripremi hrane po receptu koji se prenosi generacijama. Ovi lični rituali oblikuju ritam naših života.

ESTAM 2024 se održava u čast moći muzike koja poštuje rituale koji su oblikovali kolektivnu istoriju, te nastavljaju da obogaćuju naše živote. Festivali su rituali. Kroz vreme, oni čuvaju svoj prvobitni oblik i namenu. Oni zadiru duboko u naš najličniji prostor, nudeći intimno, ali super-kolektivno katarzično iskustvo. Uronimo u bogatu tradiciju muzike koja odražava fascinantan zvučni miks. Povežimo se sa prošlošću, iskusimo sadašnjost i sanjarimo o budućnosti.

Prikaz prve večeri 4. festivala ESTAM (2021)

Na samom otvaranju, u četvrtak, 29. avgusta, publiku očekuje čuveni južnoafrički bend BCUC, koji kombinuje afričke tradicije sa soulom, hip-hopom i pank rokom, stvarajući energičan i duhovno resonantan zvuk. Veče zaokružuje poznati di-džej i producent DJ Vekt iz Rumunije, donoseći fuziju house, tribal i etničke muzike.

Drugo festivalsko veče, 30. avgusta, obeležiće nastupi turskog psihodeličnog benda Ayyuka i projekta Avalanche Kaito, koji spaja drevnu tradiciju griota iz Burkine Faso sa modernim pank i nojz zvukom.

ESTAM 2024 Rituals imaće svoje finale u subotu, 31. avgusta . Najpre će koncert da održi tibetanska umetnica Jungčen Lamo (Yungchen Lhamo), koju krasi moćan glas i povezivanje budističkih napeva sa modernim instrumentima. Zatim će se publici predstaviti ESTAM Super Grupa, inovativni međunarodni projekat koji okuplja Đuana Marinandija (Juan) iz Indonezije, Kamila Druka iz Poljske i Sinana Acifovića iz Srbije u pravcu istraživanja sinteze različitih muzičkih tradicija u originalan zvuk. Za sam kraj festivala zakazan je nastup DJ Emira Fulurije iz Hrvatske, di-džeja i organizatora world music događaja, koji će publiki da vodi na plesna putovanja kroz razne globalne žanrove.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Organizator festivala ESTAM 2024 Rituals je SKC Kragujevac u partnerstvu sa organizacijom Multikultivator, a podršku pružaju: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture Republike Srbije i platforma UpBeat.

. . .

PROGRAM

29. 08.
21:00, Letnja scena SKC
BCUC / DJ Vekt
30. 08.
21:00, Letnja scena SKC
Ayyuka / Avalanche Kaito
31. 08.
21:00, Letnja scena SKC
Yungchen Lhamo / ESTAM Super Group / DJ Emir Fulurija

. . .