Premijera kolonije „Polja”

 Muzička kolonija „Polja” je umetnička manifestacija koja se 3. i 4. septembra premijerno održava u selu Šutci, u srcu Šumadije, na sat vremena udaljenosti od Beograda.

 Izvor: WMAS

Ova umetničko-muzička kolonija, kroz edukaciju, umetnički program i saradnju sa lokalnom zajednicom, želi da oživi predeo Belanovačkog okruga, kako direktnim uključivanjem lokalnog stanovništva u svoje aktivnosti, tako i otkrivanjem ovog dela Srbije posetiocima iz drugih delova zemlje i urbanih centara pa čak i iz inostranstva.

Kolonija će imati dve celine:

Muzičko-edukativna manifestacija 3. i 4. septembra, koja će kroz svoj muzički program lokalnoj publici predstaviti umetnike tradicionalnog i savremenog folklornog muzičkog izraza, sa ciljem da se postigne idealni balans tradicije i savremenosti, u jedinstvenom ruralnom i prirodnom okruženju.

Ovaj svojevrsni festival će takođe imati i edukativnu dimenziju, koja će se osvrnuti na veze između tradicionalnih i savremenih muzičkih formi, i njihov dalji razvoj u dobu digitalnih tehnologija.

Promovisanje i razvijanje ideja samoodrživih umetničkih i turističkih praksi izvan urbanih gradskih celina, kao i uključivanje mladog lokalnog stanovništva u umetničke aktivnosti jedan je od prioriteta platforme.

Svetlana Spajić (foto: Predrag Todorović)

Celogodišnji program kolonije će obuhvatiti aktivnosti širokog umetničko-edukativnog spektra. Akcenat će biti na adaptaciji postojećih seoskih objekata u umetničko-zanatske prostore, pre svega izgradnja muzičkog studija, tkačke radionice, keramičarskog ateljea i stolarske radionice. Kada bude realizovan (u zavisnosti od podrške sponzora i partnera to će trajati 6-12 meseci), ovaj aspekt inicijative će lokalnoj mladoj populaciji, kao i mladima iz ostatka zemlje, služiti kao platforma gde će uz podršku renomiranih stručnjaka iz određenih umetničkih i zanatskih delatnosti moći da unaprede svoja znanja i veštine.

Polja su neprofitni, održivi događaj koji se realizuje u duhu zajedničke akcije. Organizuje ga zajednica umetnika, kulturnih aktivista i entuzijasta okupljenih oko beogradskih kolektiva Dis-patch i Drug§tore, koji su zajedničkim snagama organizovali na desetine kulturnih manifestacija.

Trio Ved (foto: Danko Strahinić)

Muzika je u srcu Polja. Pažljivo odabrani izvođači iz Srbije, regiona i ostatka sveta predstaviće svoje nastupe, sa dovoljno vremena da se muzika utopi u prirodni ambijent. „Polja” će pružiti jedinstvenu priliku da se čuju neki od najtraženijih izvođača srpske tradicionalne scene kao što su Svetlana Spajić, Ved Trio i Miloš Nikolić, kao i da se otkriju novi talenti, uzbudljivi muzički autori i umetnici.

Ovde možete preuzeti prezentaciju projekta „Polja” ↗

Link organizatora manifestacije gde možete da podržite projekat ↗