Magazin Etnoumlje / Rubrika: Uši pišu

Süperstar Orkestar : Süper Shock!

Hajde records, 2022

Vatreni čočeci na snežnom švedskom stolu

Autor: Jelena Joković

süper shock!

Ovo je šesti po redu album švedskog trubačkog orkestra Süperstar Orkestar iz Stokholma, ansambla poznatog po dvadesetpetogodišnjoj praksi izvođenja obrada trubačke muzike Balkana za svoj instrumentalni sastav.

Sastav orkestra čine: klarinetista, alt saksofonista, dva trubača, dvojica tenor hornista, helikonista i bubnjar. Ono što je posebno interesantno jeste da su svi članovi orkestra školovani muzičari, za razliku od izvođača sa Balkana (naročito iz jugoistočne Srbije i Makedonije), od kojih većina nema formalno muzičko obrazovanje. Međutim, upravo su oni bili njihovi „učitelji” i inspiracija za izvođenje čočeka i drugih igračkih numera ovog dela Balkana.

Prikaz albuma „Hope”, petog izdanja Süperstar Orkestra

Album Süper Shock! se sastoji iz pet numera, od čega su čak četiri – čočeci. „Kobrin Shock” je inspirisana trubačkim orkestrom Kobre iz Niša, „Pembe, pembe” je obrada poznate igračke numere „Pembe” iz južne Srbije, potom, „Mirkov čoček”, numera je preuzeta iz diskografije trubačkog orkestra Fejata Sejdića, sledi „Orkestarski čoček” makedonskog trubačkog orkestra Maleševski melos, a na kraju je „Vranjski čoček”.

U navedenim numerama, zvučni i aranžmanski miks drvenih i limenih duvača, kao i gotovo hirurški precizna i odsečna ritmička pratnja bubnjara, predstavljaju novu dimenziju interpretacije južnjačkog trubačkog manira.

Iako pojave klarineta i saksofona u okviru prakse trubačkog orkestarskog muziciranja Roma jugoistočne Srbije nisu neuobičajene i daju specifičnu folklornu orijentalnu boju, ipak njihova istovremena upotreba nije tako tipična. Unisona (odnosno u sazvuku oktave) i polifona pojava ova dva drvena duvačka instrumenta se jasno izdvaja u odnosu na homofonu fakturu u deonicama limenih duvača.

U svakoj od navedenih numera se, pored formalnih tutti celina, izdvaja improvizatorski segment, u kome u četiri numere improvizaciju izvodi alt saksofonista. Međutim, u poslednjoj numeri su izvedene čak dve improvizacije. Prvu je izveo alt saksofonista, dok je drugu izveo prvi trubač.

Digitalna izdanja Magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Sve u svemu, švedski bleh sastav kroz numere preuzete iz diskografskih opusa navedenih trubačkih orkestara nije predstavio puke interpretativne kopije, već je na svojevrstan način obradio i ostavio pečat.

Oni kojima orijentalne melodije trubačkih orkestara jugoistočne Srbije nisu „šoljica čaja”, uz ovaj album će zaista uživati i pokrenuti sva svoja čula.

. . .

donacija poziv wmas