Magazin Etnoumlje / Rubrika: Uši pišu

Kalem : Meseče

Multimedia Music, 2021

Mesec, na dušu kalemljen

Autor: Aleksandar Mitrović Acart

kalem meseče

A kada se ljudi sretnu i reči zapletu – to je Kalem.

Ove reči, na sajtu dua Kalem, omamljuju nas i vuku da zavirimo u njihov svet. U njemu se, zavedeni melodijama koje se kaleme na priče i predanja, opijamo mirisima muzičke bašte, kakvu stid ne bi bio da je kod Sultana (Emina; Aleksa Šantić).

Intervju sa članovima dua Kalem – Dušanom Popovićem Lipovcem i Stefanom Ilićem

Sastav čini dvojac akademski obrazovanih muzičara: Dušan Popović Lipovac – klasični i flamenko gitarista, i Stefan Ilić – violinista i pevač. Njihov album Meseče donosi devet kompozicija. Pored narodnih, i onih komponovanih u tom duhu, koje je duo stilizovao, na albumu slušamo i dve autorske kompozicije.

Neupitnu čaroliju ovog etno izdanja gradi nekoliko faktora. Prvenstveno, zadivljujuća je ekspresivnost vokala koji nas emocijom i pokretljivošću podseća na zapise Cuneta Gojkovića i Staniše Stošića. Uz dobro odabran repertoar za ploču i stilski fokusiran aranžmanski pristup, pomoć u auditivnom uživanju nam pruža i produkcija. Ona je konzistentnog kvaliteta i odmerena u odabiru reverberacija, skrećući pažnju na mladog producenta Bojana Krtinića.

Svojevrsna uvertra albuma jeste instrumental „Magla padnala v dolina”, u kojem zapažamo interesantan instrumentalni dijalog. Slikoviti trenuci su oni gde se na fonu flamenko gitare vijori violina Carevčeve ili Šišićeve izražajnosti.

Zapažamo da aranžmanski kolorit raspiruje posebno maštanje. Ta mesta odzvanjaju nekoliko puta, u numerama „Cigančica”, „Marijo, deli bela kumrijo” i u gitarskom interludijumu pesme „Lela Vranjanka”. Ova poslednja partija, obojena uticajima Miroslava Tadića, jeste jedna od umetničkih kulminacija izdanja. Tu se mogu uspostaviti i moguće želje slušaoca – da se na sledećem izdanju nađe više instrumentalnih delova i čitavih takvih kompozicija; kao i više autorske narodne muzike. U prilog tome, noseća pesma albuma – „Meseče”, za koju je reditelj Dragan Jereminov priredio muzički spot, isijava kompozitorsko razumevanje tradicionalnog stila.

Napomenimo da se pitanje daljeg toka i filozofije projekta, s obzirom na umetničku potentnost, prirodno nameće. Stoga, pored opcije da se sastavu pridoda kakav nežičani instrument, zgodno je razmotriti mogućnost nekoncertnog tretiranja albuma. U tom slučaju bi bilo interesantno čuti violinski aranžman duž linije pevanja, kao i gitaru koja bi nasnimavanjem slojeva dobila na koloritu i na snazi dovoljnoj da podrži svaku kulminaciju Stefanovog raskošnog pevanja.

Digitalna izdanja Magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Na kraju, rezimirajmo time da je Meseče sofisticirani album muzikoterapijskog dejstva koji zadovoljava visoke umetničke i estetske kriterijume. Slušaoci se mogu radovati dolazećem koncertu Kalema na Kolarcu, 22. januara.

. . .

donacija poziv wmas