Objavljena monografija „Vranjsko muzičko nasleđeˮ

Monografija Vranjsko muzičko nasleđe je izašla iz štampe. Ova luksuzna dvojezična knjiga, u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, izrađena je povodom članstva Grada Vranja u Mreži kreativnih gradova Uneska.

Izvor: Magazin Etnoumlje

vranjsko muzičko nasleđe

Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe”

Unesko, ugledna međunarodna organizacija, oktobra 2019. godine je uvrstila Vranje u svoju Mrežu kreativnih gradova, u oblasti muzike. Uneskova Mreža je tada brojala 245 gradova širom sveta, koji svoj razvoj zasnivaju na kreativnosti u različitim oblastima: muzika, stari zanati i narodna umetnost, dizajn, film, književnost, digitalna umetnost i gastronomija. Svi ovi gradova, pritom, postavljaju kulturu u središte svojih razvojnih strategija. Vranje je time postalo prvi grad iz Srbije koji je stupio u članstvo ove veoma važne mreže u oblasti kulture, našavši se među 66 gradova na listi.

Monografija Vranjsko muzičko nasleđe, sa pratećim muzičkim CD-om, nastala je ovim povodom. Knjiga, štampana u tiražu od 500 primeraka, nudi obuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja, sa naglaskom na gradskoj pesmi. Opsežan rad na pripremi ove knjige, započet februara prošle godine, podrazumevao je i stručnu recenziju, uredničku redakturu, prevod teksta na engleski jezik, kao i prikupljanje ilustracija. U pripremi monografije je uzeo učeće veliki broj ljudi.

U svojoj recenzije etnomuzikolog dr Dimitrije Golemović navodi: „Knjiga Marije Vitas poseduje sve osobine solidne hronike tradicionalne muzike Vranja, posmatrane kroz prostornu i vremensku perspektivu. Ona obiluje nizom dragocenih detalja, koji su ukomponovani u skladnu i preglednu celinu, što joj omogućava da bude i naučna, a i popularna, pa tako i dostupna širokom krugu čitalaca”.

Na onlajn promociji, održanoj 24. decembra 2020. godine, učestvovali su dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja, Branimir Stošić Kace, umetnik, Ivana Tasić, umetnica, dr Vladimir Kolarić, urednik monografije i Marija Vitas, autorka. Moderator događaja bio je dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.