Virtuelna kik-of konferencija „Uspostavljanje regionalnog popisa dobrih praksi nematerijalnog kulturnog nasleđa u vezi sa prirodnim resursima duž Dunava”

održana 9. marta 2021. godine.

Izvor: WMAS/Izveštaj: Saša Srećković

duž dunavske regije

Korpari Dragan i Mirjana Mijatović, selo Šavac kod Paraćina (foto: Maja Stošić)

Program konferencije se odnosio na neke od prethodno identifikovanih izazova nakon razornih globalnih uticaja pandemije Kovid-19. Budući da je područje (nematerijalnog) kulturnog nasleđa, kao što je svima poznato, ozbiljno pogođeno, NKN se zauzvrat može smatrati resursom pomoći, u skladu sa onim kako je još 2019. godine zaključeno na sastanku stručnjaka Uneska o NKN u vanrednim situacijama.

Među resursima vezanim za NKN retko se rešavalo i, generalno govoreći, donekle se zanemarivalo – učesnici projekta su identifikovali znanja i veštine povezane sa prirodnim resursima duž Dunavske regije.

Projekat se takođe poklapa sa ciljevima regionalnih politika EU koje su već široko iskoristile i primenile ekspertizu nematerijalnog kulturnog nasleđa i mnoštvo prepoznatih implikacija Konvencije iz 2003. godine.

Istraženi su sledeći domeni od javnog interesa: javno zdravlje, sigurnost hrane, biodiverzitet, tradicionalna kultura/folklor, ljudska prava.

Da bi bolje sproveli i usmerili akcije, učesnici su odlučili da se oslanjaju na iskustva stečena primerima dobre zaštitne prakse, kao što je prikazano u relevantnom Uneskovom registru.

The article in English

Ovaj onlajn sastanak je poslužio za konsolidaciju dosadašnjih nalaza o razvoju projektnog predloga. Svaki od partnera iz pet zemalja učesnica (Austrija, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Srbija) mapirao je pravne i institucionalne okvire za zaštitu NKN, uporedio različita nacionalna iskustva, metodološke pristupe, kao i odgovarajuće projekte i programe. Priprema programa je trajala od decembra 2020, do 9. marta 2021. godine.

Cilj (prva faza ovog projektnog predloga) bio je upoređivanje pravnih i institucionalnih okvira za zaštitu NKN u Dunavskoj regiji, kako bi se prepoznala uspešna iskustva u zaštiti NKN, a posebno programi održivog razvoja. Važni cilj projekta je otkrivanje međusektorskih kapaciteta i resursa potrebih za optimalno izvođenje ovog i srodnih program.

miller dusica milivojevic

Mlinarka Dušica Milivojević, selo Krivi Vir (foto: Maja Stošić)

Podsticaj za program pokrenuo je civilni sektor, odnosno nevladina organizacija World Music asocijacija Srbije. Nakon toga, programom je urpavljao Etnografski muzej u Beogradu/Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, zajedno sa spoljnim saradnicima.

Učestvovali su i partneri iz pet zemalja Podunavlja (pojedinačni stručnjaci – ukupno 8 predavača Uneska za NKN, institucije i udruženja)

Podršku ovom projektu vezanom za prirodne resurse duž Dunavske regije, izrazili su predstavnici svih ambasada-partnera u projektu i oni su učestvovali na konferenciji. Ovu fazu stvaranja projekta finansirala je Austrijska ambasada u Beogradu.

Sledeća faza projekta je izrada zajedničkog radnog dokumenta (bez papira) koji će biti dostavljen svim učesnicima, kao i njihovim ambasadama i vladama (planirano za sredinu aprila 2021), da bi se kasnije koristio za prijavljivanje za predstojeće pozive projekta.

. . .