„Naša matˮ

Dunja Knebl, jedna od najinteresantnijih ličnosti sa hrvatske world music scene, sa svojim sastavom Kololira je objavila video za pesmu Naša mat, na svom Jutjub-kanalu, 20. januara 2021. godine.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Tradicionalna pesma Naša mat potiče iz austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće). Opisuje „vječitu borba za slobodu i samostalnost među ljudima koji su bliskiˮ, kako kaže Dunja Knebl. Ova numera sa nalazi na najnovijem albumu Dunje i grupe Kololira, Tamo gori, koji je pod etiketom Geenger Records objavljen 15. maja prošle godine.

Priča o Dunji Knebl, Kololiri, albumu „Tamo gori” i drugim novijim izdanjima, objavljena 11. maja 2020. godine u „Etnoumlju”

Album Tamo gori je privukao veliku pažnju javnosti. Našao se na godišnjim top-listama hrvatskih dnevnih novina „Jutarnji listˮ i magazina „Nacionalˮ (po izboru Aleksandra Dragaša), kao i na listi poznate hrvatske radijske world music emisije „Izvorištaˮ, koju uređuje i vodi Emir Fulurija.

Osim toga, treći album Dunje i Kololire je uvršten među najboljih 20 albuma godišnje liste našeg Balkan World Music Chart-a, zahvaljujući glasovima panelista iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Španije. Pomenuta lista je objavljena 15. januara na ovom portalu, budući da je i sam panel BWMC deo aktivnosti World Music asocijacije Srbije.

naša mat

Dunja Knebl & Kololira, Zagreb/Močvara (foto: Doringo)

– „Volim obrađivati slabo poznate ili gotovo nepoznate pjesme iz hrvatske baštineˮ – objašnjava Dunja Knebl – „Naša mat je jedna od takvih pjesama kojima sam se nekoliko puta vraćala. Počelo je od jednostavnog aranžmana uz gitaru Danijela Maoduša, 2007. Snimka nije objavljena niti na jednom albumu, pa se Naša mat ponovo našla među odabranima za koncert s Ninom Kraljić i Kololirom, 2017, u okviru Začarane Močvare. Volim pjesme koje se čine jednostavnima, ali ih možemo interpretirati na različite načine, pa su time svevremene i univerzalne. Nije se samo meni ta pjesma jako sviđala, pa se napokon našla i na albumu Tamo gori sa Kololirom, u još ljepšem i bogatijem aranžmanu. Voljela bih da još puno slabo poznatih hrvatskih tradicijskih pjesama dožive različite obrade kako bi našle put do slušatelja. Pjesme mogu preživjeti samo ako ih se može slušati; znači da ih trebamo pjevati, svirati i snimiti.ˮ

Kadar iz spota „Naša mat” Dunje Knebl i grupe Kololira

Zbog stagnacije muzičkog života koja se prenosi i u ovu godinu, ni u slučaju Dunje Knebl i grupe Kololira ne može se govoriti o preciznim planovima za naredni period.

– „Za sada samo onlajn planovi” – kaže Dunja za „Etnoumlje” – „ali neke se stvari ipak događaju. Uskoro će biti glasanje za glazbenu nagradu Porin. Prvo se borimo za nominaciju i bit ćemo jako zadovoljni ako uspijemo jer je poprilično jaka konkurencija. Naravno, svi jedva čekamo da budu neki nastupi, ali to je maštanje svih muzičara u ovo pandemijsko vrijeme. Do tada – imamo tri albuma, jako puno snimljenog video materijala, pa planiram napraviti još video spotova. Na kraju  krajeva, možda je općenito nekome teže preslušati cijeli album pjesama koje nikad nije čuo, jer najčešće su na našim albumima pjesme koje nisu čuli niti ljudi koji se bave folklorom, tradicijom. Možda je lakše slušati pjesmu po pjesmu.”