„Desetkaˮ: Na korak-dva do albuma „Homo Ludensˮ

Aleksandar Mitrović Acart je na objavio danas novu kompoziciju. Numerom Desetka, nastavlja se niz najava trećeg Acartovog albuma, čija se promocija očekuje početkom nove godine.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Nakon pesme „Miholjdanˮ, objavljene 12. oktobra, Aleksandar Mitrović Acart, muzičar, pesnik i stalni saradnik „Etnoumljaˮ, pojavljuje se pred obožavaoce sa instrumentalom Desetka, koji će na dugo najavljivanom albumu predstavljati uvodnu stvar.

Za razliku od „Miholjdanaˮ, nova numera plovi etno-vodama. Doduše, vrlo specifičnim:

„U pitanju je jedna moja stara tema, koju smo puno svirali na koncertima. Nosila je naziv Dunavska rapsodijaˮ – objašnjava Acart za „Etnoumlje ˮ – „Ali, ovde sam je svu izokretao, drastično obradio. U kombinaciji programinga, gitarskih deonica, frule i kavala, poprimila je uzbudljiv oblik. Pritom, nisam hteo da kavalski zvuk donese nekakav očekivani, tipski solo. Osim toga, kaval je provučen kroz oktaver i gitarsku distorziju. Odlučio sam i da solo u numeri odsviram na nekoj atipičnoj farbi na klavijaturi. Ta boja se u kompozicija ne javlja ni pre ni posle toga. Čitava stvar je dobila neočekivanu dimenziju.ˮ

desetka acart

Aleksandar Mitrović Acart (foto: Danica Trajković)

„Desetkaˮ – nazvana prema zastupljenoj metrici 10/8 – donosi saradnju sa Nebojšom Brdarićem (kaval, frula), našim istaknutim i veoma traženim mladim umetnikom iz etno-sfere.

Acart i Brdarić su se prvi put muzički ukrstili februara 2018. godine:

„Bilo je to na mom koncertu u Domu kulture Studentski grad. Pozvao sam ga da bude gost večeri. Svirao je čarobno… Kasnije smo se pojavljivali zajedno na nekim televizijskim gostovanjima, na kojima sam promovisao svoju muzikuˮ – priseća se Acart.

Saradnja sa Brdarićem je jedna u nizu saradnji na stilski veoma raznolikom i vrlo sadržajnom albumu Homo Ludens. Od sedam numera, četiri su tzv. fičerinzi:

„Te saradnje ili fičerinzi nisu pro formeˮ – naglašava Acart –  „Ja nisam od umetnika tražio da sviraju moje note, nego da ponude sopstvenu viziju onoga što sam osmislio. Davao sam samo grube upute, pazeći da ih ne ušančim, već da ih podstaknem da se oslobode i daju svoju muziku. Na albumu je ukupno učestvovalo dvadeset ljudi – članovi mog benda, gosti, producent… Neke saradnje sam odavno planirao, a neke su se desile u hodu. Sa Brdarićem je ovoga puta ispalo spontano, iako sam odavno želeo da mi svira na nekom izdanju. Radeći na numeri Desetka, ja sam se kod kuće zaludeo programingom. Odlučio sam da ritmička matrica i taj patern koji se vaja, budu naglašeno sintetički. Onda mi je palo na pamet da bi tu mogao vrlo dobro da legne neki entoidan zvuk. Tako sam se setio Brdarića. Iz svega nekoliko tejkova smo završili.ˮ

„Desetkaˮ je pretposlednja numera objavljena uoči izlaska albuma Homo Ludens. Uskoro možemo da očekujemo i pesmu „Nosite sireneˮ, a čim prilike to dozvole – i promotivne aktivnosti. U međuvremenu, Acart već radi pesme za naredni album…