REZULTATI ASOCIJACIJE U 2015. GODINI

  • Predstavljanje Srbije na „WOMEX-u”

„World Music asocijacija Srbije” je uspešno ostvarila predstavljanje Srbije na najvećem sajmu etno muzike The World Music Expo – WOMEX koji je prošle godine održan u Budimpešti od 21. do 25. oktobra. Ova ugledna sajamska manifestacija je osnovana pre dvadeset godina i ovo je prvo organizovano učešće Srbije. Otuda je i značaj našeg učešća na WOMEX-u ogroman, a naše pojavljivanje od velikog nacionalnog interesa.
Podsećamo da je ideja projekta „Srbija na WOMEX-u” nastala polovinom 2014. godine kada je objavljena vest da će se sajam održati u našem komšiluku. U početku bez sredstava, ali sa puno volje i želje, već tada smo otpočeli rad na servisnoj publikaciji „Guide to World Music in Serbia”. Za ovaj zamašan posao angažovano je više saradnika – autori tekstova su Maša Šekularac, Marija Vitas, Iva Nenić i Oliver Đorđević, prevodilac je Đorđe Tomić, najveći deo fotografija potpisao je Ivan Grlić, dok su Bojan Đorđević i Oliver Đorđević izvršili selekciju 37 reprezentativnih sastava/umetnika. Posebnu zahvalnost dugujemo Saši Ružičiću koji je dizajnirao pomenutu publikaciju i osmislio vizuelni identitet projekta „Srbija na WOMEX-u”, uključujući i dizajn panoa na našem štandu.
Delegati koji su predstavljali Srbiju na WOMEX-u bili su: Bojan Đorđević (Ring Ring), Svetlana Spajić (tradicionalna pevačica), Dejan Vujinović (Etnofest), Tijana Stanković (etnomuzikolog i violinistkinja), Ana Milosavljević (pevačica i novinar), Ivan Grlić (umetnički fotograf) i Oliver Đorđević (WMAS). Štand Srbije posetilo je blizu sedam stotina promotera, menadžera, novinara i muzičara iz svih delova sveta i tom prilikom je uručeno oko pet stotina primeraka publikacije „Guide to World Music in Serbia”, više desetina diskova u izdanju World Music asocijacije Srbije kao i drugi propagandni materijali. Reakcije posetilaca našeg štanda bile su odlične. Oni su naročito bili zadovoljni srdačnim prijemom od strane članova naše delegacije i kvalitetom vodiča. Ostvareni su brojni kontakti koji će se razvijati u narednom periodu – pre svega u pravcu zajedničkog apliciranja kod evropskih fondova, zastupanja u digitalnoj prodaji naše muzike, festivalske saradnje i dr. Posebno nas je obradovao kontakt sa reprezentativnim world music udruženjem iz Slovačke. Naime, pošto je bila oduševljena radom naše asocijacije, predstavnica ovog udruženja nam je zatražila pomoć oko bolje organizacije njihovog rada. Naravno, u tome ćemo im pomoći, a planiramo i zajedničke projekte. Čast nam je što je World Music asocijacija Srbije, posle 15 godina od osnivanja, postala ugledno i uzorno udruženje i na evropskoj sceni.
Na štandu Srbije, pored ostalih, gostovali su Christoph Borkowsky, predsednik WOMEX-a, muzički kritičar Andrew Cronshaw, „Iberi Choir” iz Gruzije (napravili su kraći performans sa Svetlanom Spajić), urednik magazina „Songlines” Simon Broughton, muzičarka iz Zimbabvea Stella Chiweshe, Amira Medunjanin, Damir Imamović… U gostima su nam bili i naši prijatelji iz Srbije: Branislav Radojković i Goran Milošević (Naked), Dragan Ristić (Kal), Igor Vince…
Takođe treba istaći da su naši delegati dali više izjava za mađarske medije.
Na kraju ćemo istaći da je naše učešće na WOMEX-u ostvareno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacije za otvoreno društvo, SOKOJ-a i kompanije „Ralex”. Veliku zahvalnost dugujemo i gospodinu Miroslavu Miletiću, potpredsedniku Privredne komore Srbije, na pomoći oko ostvarenja projekta.

Delegacija Srbije na WOMEX-u 2015. Foto: WMAS

  • Magazin „Etnoumlje”

U 2015. godini objavili smo dva broja magazina „Etnoumlje” – broj 27. sa grupom Vrelo kao „temom broja” i broj 28. sa Vasilom Hadžimanovim na naslovnoj i kome je posvećena naša centralna rubrika „Opus, fokus…” Uz broj 28. objavljen je i dodatak – radovi sa Okruglog stola „Aktuelna muzička produkcija i izdavaštvo u domenu tradicionalne i „vorld” muzike u Srbiji: mogućnosti i izazovi”.

  • Diskografska produkcija – WMAS Records

„World Music asocijacije Srbije” (WMAS Records) je nastavila sa bogatom diskografskom produkcijom. U prvom kvartalu 2015. godine objavili smo tri albuma tradicionalne muzike – „Pesma izvika”, album Obrada Milića i album Olge Krasojević i Pjevačke družine Svetlane Spajić. Polovinom godine objavljen je album pevača izvika „Belenzuka pala s neba”, dok smo krajem godine objavili kompakt disk Vasila Hadžimanova povodom 25 godina rada, kao i digitalizovane snimke Rafaila Blama (kao dodatak u magazinu „Etnoumlje”). Krajem godine objavljeni su i terenski zapisi sa svirkom vojvođanskih gajdaša i drugi studijski album grupe „Vrelo”. Ukupno osam albuma!

  • Snimanje vojvođanskih gajdaša

U Sivcu i Kikindi je krajem jula 2015. obavljeno snimanje vojvođanskih gajdaša Maksima Mudrinića, Vanje Ilijeva, Branislava Zarića i „Bećaruša”, Ognjena Ognjanovića, Milorada Dobrosavljeva i Igora Popova. Snimanju se priključio i gajdaš iz Bugarske Božidar Simeonov. Kompakt disk sa pratećom knjižicom je objavljen krajem godine. Urednica ovog izdanja je Marija Vitas, tonski snimatelj i obrada zvuka poverena je Milanu Milovanoviću dok je intervjue sa gajdašima za potrebe projekta uradio Bojan Đorđević. Producent projekta je Oliver Đorđević.

Snimanje gajdaša u Kikindi, 2015. Foto: WMAS

  • Šesti World Music samit i nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”

U sredu, 23. decembra, u Domu omladine Beograda – sala „Amerikana”, održano je multimedijalno veče pod nazivom „Sinteze – sećanje na Mališu”, posvećeno 70-godišnjici od rođenja Vojina Mališe Draškocija uz učešće petnaestak eminentnih muzičara, uključujući i Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova i druge muzičare, Mališine saradnike i poklonike. Koncert je održan u okviru tradicionalne manifestacije „World Music samit” koji od 2010. godine organizuje World Music asocijacija Srbije. Veče „Sinteze – sećanje na Mališu” bilo je osmišljeno tako da je okosnicu muzičkog programa predvodio sastav „Serbian Jazz, Bre” sa kompozitorom i pijanistom Aleksandrom Jovanovićem-Šljukom. Tokom koncerta ovom sastavu priključili su se naši renomirani džez i drugi muzičari koji su izvodili Mališine kompozicije i kompozicije posvećene ovom umetniku. Namera nam  bila je da koncertom oživimo sećanje na Mališu i ukažemo na značaj i potrebu negovanja oblika koji na pravi način tretiraju tradicionalnu muziku i okupimo njegove saradnike, učenike i poklonike. Umetnički fotograf Ivan Grlić obogatio je dešavanje prigodnim video projekcijama sa segmentima iz Mališinog života.

Dodela nagrade Vlatku Stefanovskom, 2015. Foto: Predrag Todorović

  • Festival „Retnik”

U Kulturnom centru REX u Beogradu, 19. novembra, održano je prvo izdanje festivala tradicionalne muzike „Retnik”. Retnik će kroz koncerte, predavanja i obrazovne programe predstavljati izvanredne domaće i strane tradicionalne umetnike – nosioce starih i retkih tradicionalnih oblika, poput naših ojkalice, pesme izvika, gajdaške svirke… Namera programskog urednika festivala, tradicionalne umetnice Svetlane Spajić, kao i organizatora festivala – „World Music asocijacije Srbije”, udruženja „Ring Ring” i Društva „Izvor” jeste da „Retnik” postane mesto živog susreta i druženja svih generacija posvećenih tradicionalnom zvuku što je i najbolji način da se ovo narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike. Na prvom izdanju festivala „Retnik” u ulozi „domaćina” bila je Svetlana Spajić koja je sa njenom Pjevačkom družinom ugostila domaće tradicionalne izvođače: Obrada Milića, diplara, pevača i guslara iz Žegara u Dalmaciji i Ratka Milića, vođu grupe „Bogatnik” iz Žegara, pevača Olgu Krasojević sa njenom izvornom grupom „Crnućanka”, pevače izvika Tomku Paunović, Miloljuba Šakovića, Dragicu Žunić i Miroljuba Raketića, kao i Smilju Kotur, pevača najstarije generacije iz Jasenovca u Hrvatskoj. Osim starih majstora, festival će predstaviti i „mlade lavove”, učenike okupljene oko narečenih narodnih umetnika. Održavanje festivala omogućio je Grad Beograd. I u 2016. godini nastojaćemo da se festival „Retnik” održi.

Retnik, 2015. Foto: Predrag Todorović