GRUPA ISKON OBJAVILA TREĆI ALBUM

Novi album grupe Iskon, nazvan „Prsten mladoženjskiˮ, objavljen je 25. septembra za izdavačku kuću „Multimedia Musicˮ iz Beograda.

Izvor: Magazin Etnoumlje

grupa iskon

Grupa Iskon (foto: Miloš Radović)

Sastav Iskon je nastao u Subotici 2001. godine, kada se „grupa studenata i entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publiciˮ.

Tokom skoro dve decenije rada, entuzijazam ne samo da nije nestao, već je privlačio nove članove, koji su se pridružili grupi. Početna osnova je i danas prisutna – bogati muzički stilovi Balkana, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima.

Na novom albumu, Prsten mladoženjski, nalazi se jedanaest pesama iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Za Iskon je ovo veliki korak, nakon dugogodišnje diskografske pauze.

Prvi album su objavili još 2002. godine, a već dve godine kasnije i drugi. Oba izdanja su odavno rasprodata, jer su bila objavljena u vreme velikog naleta popularnosti tradicionalne, ali i svetske world muzike u Srbiji.

Sastav je nastupao širom Evrope i u Srbiji, ali je dugotrajna pauza između dva albuma nastala delom i zbog činjenice da članovi grupe žive u različitim gradovima.

iskon

Grupa Iskon (foto: Miloš Radović)

Nova energija, koju su doneli novi članovi, i zarazni entuzijazam starih članova, doveli su do realizacije albuma „Prsten mladoženjskiˮ. Svoj naziv je dobio po glavnom motivu pesme „Što se sija, gore u planineˮ, koja otvara album.

Grupu Iskon danas čine pevačice Milanka Nastasović i Olja Njaradi, te instrumentalisti Dejan Anđelović (frula i tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval i jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet i gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, violin i saz), Nikola Birač (makedonska tambura i tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan i def), dok se kao gosti pojavljuju Bojana Brdarić i Leonid Pilipović.

prsten mladoženjski

Realizaciju albuma je pomogao i SOKOJ.

S nestrpljenjem iščekujemo koncertnu promociju albuma Prsten mladoženjski, a pratioci našeg portala mogu uskoro da očekuju i recenziju izdanja u rubrici „Albumi/Uši pišuˮ magazina „Etnoumljeˮ.