GAJDAŠI I SIVAC U PETOJ EPIZODI

 Izvor: WMAS

Posle dve godine pauze, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja održaće se peti Gajdaški etno kamp u Sivcu, od 29. juna do 4. jula 2020. godine. Kamp obuhvata radionice i predavanja sa prevashodnim ciljem očuvanja tradicije sviranja na vojvođanskim troglasnim gajdama.

peti gajdaški etno kamp

Maksim Mudrinić, graditelj gajdi i jedan od malog broja preostalih gajdaša u Vojvodini, osnivač je jedinog kampa za obuku mladih gajdaša. Maksim je predsednik udruženja „Vojvođanski gajdaši”, koje je organizator kampa.

Maksim ističe da se u tih nekoliko dana, koliko traje kamp, ne može puno toga naučiti, ali je zadovoljan činjenicom da polaznici prave svoje prve „korake”, kada prosviraju svoje prve tonove, nauče da prave piskove i saznaju ponešto o našoj tradicionalnoj muzici, gajdaškoj izvođačkoj praksi, posebno autohtonim vojvođanskim troglasnim gajdama i uopšte o nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Peti Gajdaški etno kamp u Sivcu okupiće gajdaše iz cele Vojvodine, ali i iz drugih delova Srbije: Dora Mako iz Subotice, Stanislava Đorđević iz Odžaka, Lazar-Laki Savić i Filip Savić iz Svrljiga, Mihajlo Nenadić iz Beograda, Filip Bogdanović iz Lebana, Andrej Janka iz Novog Sada, Mihajlo Radović i Nandor Kovač iz Sivca.

gajdaški etno kamp sivac

Gajdaški etno kamp, Sivac, 2017 (izvor: Maksim Mudrinić)

Pored Maksima Mudrinića, kao edukatora i učitelja, nekoliko predavanja održaće i etnomuzikolog dr Danka Lajić-Mihajlović.

Organizator poziva i druge zainteresovane gajdaše da dođu, nešto nauče i obave sitne popravke na gajdama.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/huxLlwbidpk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>