RUBRIKA: Uši pišu

Biber : Biber 3

PGP RTS, 2019

Skladno i vešto uklopljeno

Autor: Nikola Glavinić

Koncept Bibera, recept koji ne menjaju – miks tradicionalnog i modernog, izvođenje narodnih pesama (i komponovanje novih u tom duhu) tradicionalnim sredstvima, začinjeno elektronikom – prisutan je i na novom, trećem albumu grupe.

Od devet kompozicija, šest je narodnih. „Zaječarski vez” je instrumental, obrada kola frulaša Velimira Velje Kokorića, diskografski veoma aktivnog sedamdesetih i osamdesetih godina, a „Klavir”, sa gostom Arpadom Pečvarijem, mogući je zamišljeni kraj albuma, ali je, zapravo, instrumentalni ambijentalni intermeco, na koji se savršeno naslanja „Gde si bilo, jare moje” (vokal: Jelena Tomašević, remiks: Goran Mrđa), pridodata kao bonus trek.

Album otvara „novokomponovana” pesma „Svatovi”. Autor teksta je Nikola Burovac alijas DJ Niko Bravo, muzike – Rastko Aksentijević, a aranžmana, Boris Krstajić. Izvedena je 2018. godine na „Beoviziji”.

Hit je to i za dobar radijski program i za diskoteke (ima li ih, i koliko, i jednog i drugog?). A bilo bi sjajno da se i ova pesma, kao i sve što radi Biber, nalazi i na plejlistama današnjih klinaca.

biber

Naslovnica albuma „Biber 3”

U pesmi, kao i na albumu uopšte, odlična je pevačica Kalina Panić. I ostali članovi Bibera, svi vrsni instrumentalisti i pevači. I gosti, kao, na primer, Kornelije Kovač, za klavirom, u „Marije, bela Marije” ili pevačica Ivana Tasić u „Mamo” i „Svu noć mi bilbil prepeva”.

„Mamo” me je pevačkom stilom i ukupnom atmosferom podsetila na Vanju Lazarovu sa saundtreka za film „Pre kiše”.

Jovana Zukanović i Katarina Gojković (Srpski glasovi) pevaju prateće vokale u sjajno obrađenoj, na našoj etno sceni neeksploatisanoj (valjalo bi svima malo više istraživanja, pa da ne slušamo 10 – 15 istih pesama u milion verzija), vrckavoj „Cojle,  Manojle”, ukrašenoj iznenađujućim gajdama.

U „Zora zori” element iznenađenja je distorzirana električna gitara. U pominjanoj „Svu noć mi bilbil pripreva” je to, možda, duduk.

I sve na albumu zvuči skladno, vešto uklopljeno, slušljivo, privlačno. Samo da nađe put do publike!