SEDAMNAESTO IZDANJE PANČEVAČKOG FESTIVALA „Ethno.com”

Izvor: WMAS

Jedan od domaćih world music festivala sa najdužim stažom, „Ethno.com”, biće održan u Kulturnom centru Pančeva, 27. i 28. septembra 2019. godine.

daniel lazar i almir mešković

Daniel Lazar i Almir Mešković (foto: Thomas Leduc)

U zemlji naglo naraslog interesovanja za world music, postoji festival koji će dogodine obeležiti punoletstvo. „Ethno.com” je oduvek bio skroman u svom marketinškom nastupu, nije tu bilo pompe, već su se u fokus stavljali kvalitet i otkrivanje domaćih izvođača, a sve u okviru skromnih budžeta koji su odvajani za ovaj festival.

Ali, world music entuzijasti ne odustaju lako, a onda, kada oduševljena publika ispuni scenu Dvorane Kulturnog centra Pančeva, na licima muzičara se vidi koliko im prija ovako neposredan kontakt. No, festival ove godine otvara Bilja Krstić sa svojim Bistrik orkestrom, tako da će publika zaposesti sedišta velike dvorane, dok će muzičarima prepustiti celu binu. Bilja Krstić je odavno osvojila skoro sve scene u Srbiji, i uporno otvara deo po deo svetskih centara. Njihov nastup počinje u 20 časova, u petak 27. septembra.

bilja krstić

Bilja Krstić (foto: Marina Lukić)

Druge festivalske večeri, u subotu 28. septembra, i publika se seli na binu, gde ih očekuju dva nastupa.

Prvi je performans, RiKaTaKa, u režiji Višnje Obradović, a u izvođenju Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog, u muzičkom svetu poznatih kao Alice in WonderBand. Poznate balkanske pesme, njih dvoje ovde izvode samo glasom i telom. Rukama i nogama proizvode ritmove bez muzičkih pomagala, jer telo je instrument.

Festival će iste večeri zatvoriti duo Almir Mešković (harmonika) i Daniel Lazar (violina). Njih dvojica, Tuzlak i Beograđanin, upoznali su se na studijama u Norveškoj, gde su prošle godine objavili debi CD Roots, koji im polako otvara festivalska vrata. Nastup u Pančevu je deo njihove veće balkanske turneje.

Ulaz na festival je besplatan.