Jubilej „Gergine”

Deset godina postojanja i rada Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha „Gergina” biće svečano obeleženo u Domu kulture „Stevan Mokranjac” u Negotinu, 13. decembra 2019. godine.

Izvor: WMAS

gergina

Šta je kulturno nasleđe Srbije? Ispravan odgovor bi glasio – uzbudljiva mešavina tradicija Srba i predstavnika različitih nacionalnih zajednica u našoj zemlji. Među tim zajednicama je i vlaška, skoncentrisana na području između Velike Morave, Timoka i Dunava.

Već smo konstatovali da vlaška kultura u Srbiji – a u okviru nje, svakako, muzika, jezik, običaji, nošnja itd – živi nekakav paralelni život, mahom udaljen od svesti većine građana ove zemlje. Trud, upornost i entuzijazam Udruženja „Gergina”, osnovanog 15. decembra 2009. godine u Negotinu, svakako donosi pomake u tom pravcu, mada je slika o vlaškom nasleđu i dalje nedovoljno vidljiva.

No, upravo to vidimo kao cilj ka kom dalje treba da stremi ovo uzorno Udruženje, koje je tokom prvih deset godina rada napravilo odličnu bazu u političkom i, što je još važnije, kulturološkom smislu: podsticanjem snaženja identiteta, prava, jezika i pisma Vlaha, pokretanjem Internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina” (2009), formiranjem Etno grupe „Gergina” (2011), te dinamičnom produkcijom knjiga i audio i video izdanja.

etno grupa gergina

Etno grupa „Gerginaˮ iz Negotina (promotivna fotografija)

Desetogodišnjica posvećenog rada Udruženja „Gergina” biće svečano obeležena u Negotinu, 13. decembra 2019, u Domu kulture „Stevan Mokranjac, sa početkom u 18 časova.

Sadržaj svečanosti obuhvata: promociju knjige Vlasi: tradicionalna narodna muzika (Muzika Vlahilor djin lumje) autora prof. dr Dimitrija O. Golemovića (Galerija Doma kulture, 18 časova), Svečani program i dodelu priznanja (Sala Doma kulture, 19 časova) i Veče pobednika (Sala Doma kulture, 20 časova).

U okviru Večeri pobednika nastupiće deset nagrađenih takmičara sa nekih od ranijih izdanja festivala: Nenad Stajković (trubač iz Bukovča), Danijela Pražić (vokalni solista iz Kladova), Boban Pecić (harmonikaš iz Negotina), Damjan Paćerizović (vokalni solista iz Halova), Nikola Caranović (harmonikaš iz Negotina),  Maja Kostandinović (frulašica iz Boljevca), Milena Marković (vokalni solista iz Negotina), Nemanja Pavlović (harmonikaš iz Šarbanovca), Dalibor Pandurević (saksofonista iz Velike Jasikove) i Nikola Prvulović (violinista iz Negotina).

Publika će moći da uživa u mnoštvu vlaških melodija, kao što su „Čežnja” (Dje Duor), „Homoljanka kolo”, „Kolo Ungurjanka”, „Trifojaš ku patru fuoj”, „Kukuruz ku pana ĭn sus” i druge, ali i u spletovima tema koje su za sobom ostavili legendarni umetnici Slobodan Božinović i Ika Petrišorović.