ESTAM – DRUGO IZDANJE DOMAĆEG FESTIVALA

Mladi world music festival ESTAM imaće svoje drugo izdanje 13, i 14. decembra 2019. godine u Kragujevcu, u Knjaževsko-srpskom teatru.

Izvor: WMAS

world music festival estam

Ako zanemarimo tzv. nulto izdanje (2017), onda je ovo uistinu drugo izdanje mladog kragujevačkog festivala koji, zajedno sa još nekim, isto tako novim world music manifestacijama širom Srbije, govori o porastu interesa za ovaj, najmlađi, muzički poližanr.

ESTAM je već profilisan. Jasan je smer ka snažnom autorstvu u world music-u. Festival je pri tome svestan budžetskih ograničenja, te se ograničava na trajanje od dva dana, sa ukupno četiri koncerta, koji će biti održani u divnoj sali Knjaževsko-srpskog teatra.

World Music festival ESTAM 13. decembra otvara sastav Syrinx, koji su nedavno osnovali dugogodišnji akteri domaće scene – Aca Pejčić, Pavle Popov i Feđa Frenklin. Ako je grupa Tapan već zaposela mesto na sceni, spajajući na inteligentan način elektroniku i etno, ovo može biti ozbiljan konkurent.

Iste večeri će se, nakon više od decenije, publici u Srbiji predstaviti bečka pevačica Fatima Špar (Spar), ovaj put sa svojim kvintetom, Očekuje nas spoj balkanskog zvuka, svinga, duštveno angažovanih, duhovitih tekstova…

Drugo veče pred kragujevačku publiku dovodi evropske world music zvezde sa Balkana, koje ne izvode tipičnu balkansku muziku.

boris kovač

Boris Kovač (foto: Mina Dimitrovski)

Boris Kovač sa svojim Ritual Nova Kvartetom nije u Srbiji nastupao već skoro tri godine. Ovaj sastav je pripremio nekoliko albuma, čije se objavljivanje nestrpljivo iščekuje među poklonicima. Dakle, reč je o poslastici rezervisanoj za publiku u Kragujevcu. Uostalom, takav je program celog festivala ESTAM – nijedna od grupa neće nastupiti ni u jednom drugom gradu u Srbiji! Tome doprinosi i sam kraj godine, period kada u ostalim gradovima dominiraju serije koncerata pop zvezda razlićitih usmerenja.

World music festival ESTAM će zatvoriti albanska pevačica Elina Duni, koja će ovaj put u Srbiji predstaviti svoj novi međunarodni trio. Elina je na svojim dosadašnjim albumima, objavljenim pod ECM etiketom, spajala etno i džez na svojstven način, a u tom smeru se kreće i novi trio.

Početak svake večeri je u 20 časova.

Ulaznice se mogu kupiti po cenama od: 600 dinara (pojedinačne) i 1000 dinara (komplet) u pretprodaji, odnosno 800 (pojedinačne) i 1400 dinara (komplet) u dane festivala.

Festival su podržali Grad Kragujevac i Austrijski kulturni forum.