WORLD MUSIC FESTIVAL „TODO MUNDOˮ, POJAČANO IZDANJE

Izvor: WMAS

Mađarska scena je u fokusu osmog izdanja beogradskog world music festivala, koji će biti održan od 29. septembra do 3. oktobra

plakat sa najavom festivala todo mundo 2019

Jedan od rastućih trendova muzičke scene u Srbiji jesu festivali kojima je glavni adut world music. Sve više niču, u raznim krajevima zemlje. No, entuzijazam ne popušta ni kod onih sa već solidno pređenom kilometražom. Festival „Todo Mundoˮ najavljuje svoje osmo izdanje izuzetno zanimljivim programom. U tri sale u Beogradu će tokom 5 dana publika imati priliku da čuje i vidi 9 koncerata, a pored toga biće organizovana prezentacija, kao i radionica..

Teško je izdvojiti najvažnija imena. Ove godine festival „Todo Mundoˮ u fokusu ima mađarsku muzičku scenu. Predstaviće nam se dva sjajna benda – Magos, koji neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije i čini važan deo Táncház scene, i Babra, mladi sastav okrenut južnoslovenskoj tradiciji, koji na sjajan način nastavlja ono što je započeo Ansambl Vujičić. Tu nije kraj. Virtuozni violinista Lajko Feliks, Mađar rodom iz Srbije, prvi put će u Beogradu da nastupi sa svojim novim trijom. Njihov koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine će biti deo uzbudljive večeri otvaranja, jer će pre njih nastupiti Pjevačka družina Svetlane Spajić, čiji novi album tradicionalnih pesama očekujemo uskoro.

lajko felix na festivalu todo mundo 2019

Lajko Felix (YouTube Screenshot)

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo iskusnih muzičara iz regiona. Dva dua su posebnu pažnju skrenula svežim debi albumima, što je bio snažan povod za poziv na festival „Todo Mundoˮ. Duo svetski priznate harmonikašice Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić nastupiće na zatvaranju, a norveški duo Daniel Lazar i Almir Mešković je samo po mestu osnivanja i rada norveški, dok je njihova muzika sa Balkana, odakle obojica potiču.

merima ključo i jelena milušić 2019

Merima Ključo i Jelena Milušić (foto: Marko Ercegović)

Iz nešto daljih krajeva Evrope dolaze nam grupe i umetnici koje deluju dugi niz godina, i čiji su se prošlogodišnji albumi našli na vrhovima top lista: španska Vigüela,  koja će nastupiti u Studio 6 Radio Beograda, kao i jermensko-turski trio Vardan Hovanissian & Emre Gültekin, koji svojim postojanjem pokazuje da muzika ne priznaje barijere.

Među predstavnicima beogradske muzičke scene možemo da očekujemo grupu Shira u’tfila, čije izvođenje sefardske muzike ima sve više poklonika u Srbiji i Evropi.

grupa shira u'tfila

Shira u’tfila (foto: el gvojos)

Pored glavnog, muzičkog dela programa, festival će obuhvatiti i prezentaciju dve značajne mađarske ustanove kulture (1. oktobra), kao i radionicu za decu usmerenu na pravljenje ruskih tradicionalnih lutki (29. septembra).

Festival „Todo Mundoˮ je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Collegium Hungaricum, Halmas Béla Program, RTS, Music Norway.

Ulaznice za otvaranje festivala, 29. septembra u Kolarcu, mogu se nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5), po ceni od 800 i 1000 dinara. Karte za koncerte u SKC-u mogu da se kupe u kafeu „Šikaricaˮ (Skadarska 22). Cena karte za svako veče u SKC-u (30.9, 2.10. i 3. 10) iznosi 500 dinara. Specijalni popust se odnosi na komplete karata za sve tri večeri u SKC-u (cena: 1200 din). Narudžbine za komplete mogu da se šalju u inboks Fejsbuk stranice festivala.

Program 8. festivala „Todo Mundoˮ

Nedelja, 29.09.2019, Dvorana Kolarčeve zadužbine, 20h

PJEVAČKA DRUŽINA SVETLANE SPAJIĆ (Srb)
LAJKO FELIX TRIO (Srb/Mađ)

Ponedeljak, 30.09.2019, Studentski kulturni centar, 20h

VARDAN HOVANISSIAN & EMRE GÜLTEKIN (Jermenija/Turska)
MAGOS (Mađ)

Utorak, 01.10.2019, Studio 6 Radio Beograda, 21h

VIGÜELA (Španija)

Sreda, 02.10.2019, Studentski kulturni centar, 20h

DANIEL LAZAR & ALMIR MEŠKOVIĆ (N/BIH/Srb)
BABRA (Mađ)

Četvrtak, 03.10.2019, Studentski kulturni centar, 20h

MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ (BiH)
SHIRA U’TFILA (Srb)

‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚

Prateći program 8. festivala „Todo Mundoˮ

Nedelja, 29.09.2019, Muzički atelje u Kolarčevoj zadužbini, 11h

RADIONICA „Ruska tradicionalna lutkaˮ

Utorak, 01.10.2019, Collegium Hungaricum, 18h

Prezentacija HALMOS BÉLA PROGRAMA i HUNGARIAN HERITAGE HOUSE-A