Pred nama je 11. izdanje Festivala vlaške muzike „Gergina” u Negotinu

Izvor: WMAS

Festival će, kao i obično, trajati dva dana. Za Uskršnji ponedeljak, 29. aprila, sa početkom u 19 sati, predviđeno je Takmičarsko veče, a na Uskršnji utorak, 30. aprila, počev od 19 časova, biće organizovano revijalno veče. Festival će obuhvatiti i prigodan prateći program, a sve se odvijao u Domu kulture „Stevan Mokranjacˮ.

Sa otvaranja 10. festivala „Gerginaˮ, aprila 2018. Foto: Promo

Negotin će i ove godine u periodu Uskrsa biti u znaku raznovrsnog kulturnog nasleđa Vlaha, naročito muzike. Organizator festivala je Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gerginaˮ, koje u 2019. godini slavi deceniju od osnivanja.

Festival će trajati dva dana. Imaće takmičarsko veče mladih, neafirmisanih svirača i pevača, i revijalno veče, uz učešće brojnih popularnih imena vlaške muzike iz Srbije i zemalja u okruženju. Prvo festivalsko veče otvoriće Etno grupa „Kraljiceˮ Umetničke škole „Stevan Mokranjacˮ iz Negotina. U delu koji će vrednovati tročlani žiri (profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik magazina „Etnoumljeˮ i Goran Bogdanović, dirigent, profesor i multiinstrumentalista) muzičko umeće odmeriće 19 takmičara. Sve njih pratiće Orkestar Bobana Pecića, koji je i prethodnih pet godina bio veran Festivalu na kom je, podsećamo, 2013. godine nagrađen Specijalnim festivalskim priznanjem, Poveljom „Božidar Janucić”, koja se dodeljuje sveukupnom pobedniku.

„Moram sa radošću da izjavim da su ove godine mladi pokazali posebno veliko interesovanje za učešćeˮ – kaže za naš portal Siniša Čelojević, predsednik Udruženja – „Zbog ograničenog vremenskog trajanja takmičenja, određen broj prijava je morao biti vraćen. Među takmičarima imaćemo 5 vokalnih solista i 14 instrumentalnih izvođača, koji će se takmičiti na fruli, duduku, saksofonu, violini i harmonici. Dvoje trubača, koji su se prijavili, ipak neće doći na Festival, jer žive u Beču, gde pohađaju školu.ˮ

Dok žiri bude ocenjivao nastupe takmičara, publiku će u Velikoj dvorani Doma kulture zabavljati Etno grupa „Marinikaˮ, koju već duže od jedne decenije sa velikim uspehom vodi Danijela Stojkić-Marković, profesor muzike u Negotinskoj gimnaziji. U istom delu programa, nastupiće i Vokalno-instrumentalni ansambl tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra Temišvar (Rumunija), kao i čuvari vlaške igre, i to ovoga puta igračka grupa Dečjeg ansambla KUD „Stevan Mokranjac” iz Negotina.

Etno grupa „Gerginaˮ iz Negotina. Foto: Promo

Revijalno veče će dovesti 18 umetnika iz raznih krajeva. Predstaviće se: Svetlana Arsić, Ljubinka Dudejić, Luminica Ćiolan iz Rumunije, Duško Oprić, Staniša Radosavljević, Saša Dražilović, Vlasta Žurkić, Mile Lapadatović i  Etno grupa „Gergina”. Vokalnim solistima pridružiće se i brojnija grupa instrumentalista: Danijela Predić, Jovica Miljković i Oliver Paunović na harmonici, Dimitrije Ungurjanović na violini, Velimir Kokorić i Dragi Nikolić na fruli, Goran Bogdanović na klarinetu i Petre Stoian iz Rumunije, solista na trubi. Prvi put na negotinskom festivalu predstaviće se i Vladica Dinulović, članica KUD-a „Voja Čurić” iz Kobišnice, koja će svirati vlaške melodije na listu.

Sve učesnike revijalne večeri pratiće Orkestar Slobodana Pecića, a poseban doprinos daće nastup folklorne grupe Centra za tradicionalne umentnosti „Koreni” iz Zaječara, sa programom Halovski motivi.

„Jedanaesti festival je posvećen Staniši Paunoviću Homoljcu” – dodaje Siniša Čelojević – „Revijalne većeri biće emitovan kratak film o Staniši u trajanju od oko 6 minuta. Svaki vokalni solista izvešće po jednu Stanišinu pesmu, a instrumentalisti po melodiju neke od Stanišinih pesama. Nakon tri godine ponovo ćemo imati solistu na klarinetu.”

Slavni pevač Staniša Paunović (1947 – 2017) je, podsećamo, bio učesnik prvih devet izdanja Festivala „Gergina”.

Kao i prošle godine, festivalskim večerima prethode „Dani Gergine”. Započeti su 22. aprila promocijom knjige i CD-a Violinisti iz Jabukovca – pesme, kola, balade i melodije. Dan kasnije, promovisana je knjiga Dolinom Timoka, autora Slobodana Cvetića Tabakovca. Sreda, 24. april, rezervisana je za promociju CD-a pod nazivom Staniša Paunović na festivalima „Gergina”. U četvrtak, 25. aprila, uslediće promocija još jednog CD izdanja sa najlepšim melodijama pesama koje je za života otpevao Slobodan Domaćinović. Kako bi ovo veče bilo ispunjeno pesmom jednog od najvećih pevača vlaških pesama pobrinuće se Etno grupa „Gergina” i Jovica Miljković na harmonici. „Dani Gergine” biće zaokruženi u subotu, 27. aprila, projekcijom dokumentarnog filma Kapija za molitvu, autora profesora Danila Petrovića.