Rubrika: Crtice

Rundek i Međumurje

Manifestacija „Dani Darka Rundeka u Beogradu” traje od 1. do 7. marta u Domu omladine Beograda. Rundek predstavlja svoje raznoliko i bogato stvaralaštvo, kao i aktuelne projekte, kroz pet koncerata, međusobno različitih po repertoaru, postavama muzičara, scenografiji i prostoru. Evo utisaka sa jedne od večeri; Beograd/Dom omladine, 5. mart 2019. godine.

Autor: Danko Strahinić

Foto: Danko Strahinić

Četvrti dan nesvakidašnje manifestacije „Dani Darka Rundekaˮ, koju organizuje agencija „Longplayˮ, pred beogradsku publiku doneo je promociju albuma Mura Mura Andreje, Rundeka i Ekipe Ftičeki.

Na bini Velike sale DOB-a našli su se Andreja Kurelec Košavić (glas), Darko Rundek (glas/gitara/bas/bubanj), Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić (bubnjevi), Ana Kovačić (saksofon/bas), Roko Crnić (kontrabas), Miro Manojlović (vibrafon/udaraljke), Nataša Radušić (mandolina) i Marko First (violina). Ovi odlični muzičari su predstavili izvorne međumurske pesme u aranžmanima osmišljenim tokom dva dana snimanja albuma, ali i sa novim ukrasima nastalim na samom koncertu.

Obojene setnom notom, na pozornici svedenog svetla, nizale su se pesme koje su slušaoce uvlačile u virove zvukova.

Andreja Kurelec Košavić. Foto: Danko Strahinić

Za razliku od prethodne večeri, gde je Andreja u okviru nastupa Cul De Sac proizvodila pshodelične zvuke trubom i svojim glasom, ovaj koncert doneo je mnogo mirnije tonove. Nežnog i smirenog glasa, vidno raspoložena, Andreja je publici dočaravala legende, verovanja, životne čežnje, ljubavne jade („Kak je teškoˮ, „Dolinom se šetalaˮ), razmišljanja ljudi  koji žive uz reku Muru, te o tragedijama koje je ona uzrokovala (Mura Mura, globoka si voda ti, kad si mogla ti človeka vtopiti). Zbog specifičnosti jezika, radi boljeg razumevanja u pozadini su bili projektovani „prevodiˮ pesama.

Darko Rundek i Andreja Kurelec Košavić. Foto: Danko Strahinić

Osim kad je reč o stihovima, nikakve druge video projekcije nije bilo. Ipak, dok su pesme izvođene, budile su se u glavi slike kao iz kakvog vesterna, mogla se osetiti atmosfera zadimljenih kabarea, ili čuti zvukovi u rasponu od ranih albuma Nika Kejva do njegove muzike za filmove, pa se ne trenutke činilo kao da Kejvov kompanjon Voren Elis diskretno svira iza zavese.

Nakon prvog dela nastupa i burnog ispraćaja sa scene usledile su još tri pesme i očekivano sam vrhunac koncerta bila je „Ljubav se ne trži” koju je Rundek otpevao u duetu sa Andrejom, ali i u pratnji većine prisutnih u sali.

Foto: Danko Strahinić

U ovom, preko sat i po dugom koncertu, Darko Rundek, koji je delovao iz drugog plana, i ostali muzičari pokazali su se kao ekipa koja savršeno funkcioniše i svoju dobru energiju prenosi na prisutne.