Projekat „Pesma izvika”

World Music asocijacija Srbije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, započela je 2014. godine seriju terenskih snimanja tradicionalne muzike. Prvo je realizovan projekat snimanja vokalnog oblika „pesma izvika” i objavljen kompakt disk sa pratećom knjižicom. Prenosimo utiske sa terena.

Autori: Suzana Arsić i Oliver Đorđević

Tomka Paunović i Draga Milićević, snimanje u Novoj Varoši, 2014. Foto: el gvojos

Za potrebe beleženja pesama izvika, moralo se poći put Zlatiborskog okruga. U našem timu bili su etnomuzikolozi Marija Vitas i Suzana Arsić, tonski snimatelj Darko Konstantinović, fotografi Želimir Gvojić – el gvojos i Mirko Nićiforović, world music promoter Bojan Đorđević i producent projekta Oliver Đorđević. Snimanje je započeto u utorak, 19. avgusta 2014, u živopisnom selu Rožanstvo na Zlatiboru, gde se već jedanaest godina u ovo vreme održava Sabor „Bez izvora nema vode”, koji prvenstveno okuplja pevače ovakvog stila pevanja. Naš dobri domaćin bio je marljivi Milosav Radibratović, osnivač i organizator sabora. Opremljena ekipa pronašla je objekat na tihom mestu, na svega petnaestak minuta hoda od glavne saborske bine. Izvođači su bili obavešteni o projektu i pozvani da otpevaju nekoliko pesama po svom izboru, pre samog takmičenja. U potpuno prirodnom ambijentu (ako izuzmemo mikrofone), smenjivali su se pevački parovi, pomalo štedeći se, da ne bi „potrošili” glas za takmičenje. Uprkos nepredvidivim tehničkim problemima (u rešavanju istih zahvaljujemo na pomoći Nikoli Pejoviću iz Užica), uspeli smo da zabeležimo nekoliko pesama i da se bliže upoznamo sa pevačima.

Druženje sa pevačima izvika u Novoj Varoši, nakon snimanja, 2014. Foto: Oliver Đorđević

Sutradan, 20. avgusta, nastavili smo ka Novoj Varoši, gde je obavljen najveći i najznačajniji deo projekta. Veliku pomoć nam je pružio entuzijasta dr Radojica Perišić, Predsednik Društva za negovanje tradicionalnog pevanja izvika. U prostorije Osnovne škole „Živko Ljujić” došao je veliki broj pevača vidno raspoloženih da sa nama podele svoje najdragocenije blago. Snimanje je trajalo više sati, a za to vreme su se smenjivali dvojci, „doajeni” pesme izvika: pobednice Sabora u Rožanstvu Draga Milićević i Tomka Paunović, korpulentni, grlati i raspoloženi Miroljub Raketić i Miloljub Šaković, Prvoslav Otašević i Milojko Leković… Iste pevače smo snimili u različitim kombinacijama, muškim i mešovitim. Iako je prošlo nekoliko sati od snimanja, pevači su se oslobodili i raspevali, pa su i sami tražili da iznova uđu i otpevaju još po nekoliko pesama. Po završetku, svi smo otišli na posluženje, gde je nastavljeno druženje uz pevanje, kom su se pridružili i neki od članova ekipe. Uz dobre želje za srećan put, zajedničko fotografisanje, i nadu da ćemo se ubrzo opet sresti, naši divni domaćini su nas ispratili ka Sirogojnu, gde smo i prenoćili.

Pevači izvika Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, Retnik 2015. Foto: Predrag Todorović

Poslednjeg dana snimanja, 21. avgusta, u muzeju Staro selo, počeo je trodnevni festival „Svet muzike”, četvrti po redu. Prvi dan festivala bio je rezervisan za promociju World music asocijacije Srbije. Pre nego što je program počeo, uspeli smo da zabeležimo novije pevanje „na bas” grupe Ribaševke, i da napravimo fotografije u autentičnom ambijentu muzejskog kompleksa. Program su otvorili domaćini Snežana Tomić i Dragan Cicvarić, etnolozi, nakon čega je predsednik Upravnog odbora asocijacije, Oliver Đorđević, prisutnima predstavio ideju i misiju organizacije, a etnomuzikolog Suzana Arsić formu časopisa „Etnoumlje”. Program je upotpunjen tradicionalnim pevanjem izvika koje su predstavili parovi Tomka Paunović i Draga Milićević, Miroljub Raketić i Miloljub Šaković, kao i članice ženske pevačke grupe Ribaševke. Poseban utisak ostavili su mlađi parovi, koji su izveli po jednu pesmu, i time pokazali da starinsko pevanje izvika i dalje ima budućnost. Osim starog, predstavljeno je i novije pevanje „na bas”, a izvele su ga pomenuta pevačka grupa Ribaševke i muška pevačka grupa iz zlatiborskog sela Gostinica.

Ovim je bio završen projekat terenskog snimanja pevanja izvika. Kompakt disk je potom objavljen za izdavačku kuću WMAS Records. O disku možete pročitati ovde >>