Učešće Srbije na WOMEX-u 2016. godine

„World music asocijacija Srbije” je i 2016. godine bila učesnik prestižnog sajma WOMEX koji je održan u Španiji, u gradu Santjago de Kompostela od 19. do 23. oktobra.

Autor: Ana Milosavljević

Naši delegati su uvek bili na usluzi i srdačni da pruže informacije o srpskoj sceni. Foto: WMAS

„World music asocijacija Srbije” je i 2016. godine bila učesnik prestižnog sajma WOMEX koji je održan u Španiji, u gradu Santjago de Kompostela od 19. do 23. oktobra. Na sajmu su prisustvovali državljani i pravni subjekti iz domena muzičke industrije iz devedeset zemalja, preko 2500 delegata i odžano je oko 40 koncerata, radionica i sl. Ovo je druga godina za redom da je Srbija imala priliku da predstavi svetu svoje kulturno bogatstvo u okviru tradicionalne muzike i muzičkog poližanra world music. Tročlana delegacija (Ana Milosavljević i Nenad Marković) predvođena pevačicom tradicionalne muzike Svetlanom Spajić, promovisala je izvođače i upoznavala prisutne sa još uvek nedovoljno poznatom muzičkom tradicijom Srbije. Ovogodišnji vodič pod nazivom „Serbia – Living Tradition”, specijalno dizajniran za potrebe sajma, sadrži kompakt disk sa dvadeset pet tradicionalnih numera. Veliku pažnju privukla su i izdanja WMAS Records-a koja smo promovisali i pojedinačno, nezavisno od vodiča. A uz sve to, zebička šljivovica iz srca Srbije, stara trideset godina. Još uvek mali deo onoga što Srbija ima da pokaže, ali i više nego dovoljno da se stranci oduševe i da nam postave jedno zajedničko pitanje: „Zašto sve ovo nije prisutnije na međunarodnom world music tržištu?” Jedan od odgovora bi bio, zbog skromnog budžeta koji se za to izdvaja. I za ovaj problem, delegacija WMAS pokušava da nađe rešenje. Pregovarali smo sa nekoliko evropskih organizacija, distributera muzike, kao i pojedincima i agencijama koje se bave organizacijom raznih folk i world music festivala. Ostvarili smo važne kontakte koji će se, nadamo se, pretvoriti u uspešne saradnje.

Naši delegati na WOMEX-u Svetlana Spajić, Ana Milosavljević i Nenad Marković, sa gostom iz Rusije, renomiranim saksofonistom i kompozitorom Olegom Kirejevom (prvi zdesna). Foto: WMAS

Što se samog sajma tiče, može se reći da je prošlogodišnji u Budimpešti bio mnogo bolje organizovan. Najveća mana je bila što je sam prostor gde se sajam održavao – „Grad kulture” (Cidade da Cultura) bio van grada, a prevoz (koji su učesnici sajma plaćali) je jako loše funkcionisao, tako da smo nekada čekali autobus i po sat vremena, a osim toga, za autobus prva dva dana niko nije ni znao gde tačno staje. Takođe, volonteri na sajmu su loše pričali engleski, te ste bez poznavanja španskog mogli imati poteškoća u snalaženju. Ono što je našoj delegaciji bio problem, to je udaljenost Santjaga de Kompostele od Beograda, kao i nepostojanje direktnog leta. Zbog toga nismo mogli da prikažemo sav materijal koji smo želeli, a jedan paket nam se izgubio i nikada nije stigao u Santjago (budući da smo zbog dimenzija morali da ga pošaljemo poštom).

Naši delegati su uvek bili na usluzi i srdačni da pruže informacije o srpskoj sceni. Foto: WMAS

Bilo kako bilo, svi ovi problemi se brzo zaborave, a ostaju divni utisci – energije ljudi koji su zajedno sa nama uživali ta četiri dana, radeći ono što najviše vole. U ovom vremenu kakvo je danas, kada smo preplavljeni informacijama i niko nema vremena ni za šta drugo osim za sebe, lepo je shvatiti da ovakve oaze još uvek postoje, da neko na drugoj strani planete razmišlja o istim stvarima kao i ti, da smo ipak svi tu zajedno, željni pravih vrednosti, i da negujemo kulturu i tradiciju koju imamo.

WOMEX je spoj različitosti. Foto: WMAS

U godini koja je pred nama, u oktobru 2017, WOMEX će biti održan u Poljskoj, u Katovicama. Radujemo se narednom učešću, već razmišljamo o budućim koracima i na koji način možemo da poboljšamo i što bolje iskoristimo naše prisustvo na ovakvom sajmu. Druga stvar koja nas raduje jeste činjenica da put od Beograda do Katovica kolima traje osam sati, te ćemo biti u mogućnosti da izložimo još puno malih, ali važnih detalja kojima ćemo predstavljati Srbiju, našu „kuću” i naše gostoprimstvo. I naravno, što je najvažnije, našu muziku.