Učešće Srbije na WOMEX-u 2015. godine

„World Music asocijacija Srbije” je uspešno ostvarila predstavljanje Srbije na najvećem sajmu etno muzike The World Music Expo – WOMEX koji je održan u Budimpešti od 21. do 25. oktobra 2015. godine.

Autor: WMAS

Srpski tim na WOMEX-u 2015: Tijana Stanković, Bojan Đorđević, Svetlana Spajić, Ana Milosavljević, Oliver Đorđević, Ivan Grlić i Dejan Vujinović. Foto: WMAS

„World Music asocijacija Srbije” je uspešno ostvarila predstavljanje Srbije na najvećem sajmu etno muzike The World Music Expo – WOMEX koji je održan u Budimpešti od 21. do 25. oktobra 2015. godine. Ova ugledna sajamska manifestacija je osnovana pre dvadeset godina i ovo je prvo organizovano učešće Srbije. Otuda je i značaj našeg učešća na WOMEX-u ogroman, a naše pojavljivanje od velikog nacionalnog interesa.

Štand Srbije bio je veoma posećen, a naša draga gošća često je bila muzičarka iz Zimbabvea Stella Chiweshe. Foto: WMAS

Podsećamo da je ideja projekta „Srbija na WOMEX-u” nastala polovinom 2014. godine kada je objavljena vest da će se sajam održati u našem komšiluku. U početku bez sredstava, ali sa puno volje i želje, već tada smo otpočeli rad na servisnoj publikaciji „Guide to World Music in Serbia”. Za ovaj zamašan posao angažovano je više saradnika – autori tekstova su Maša Šekularac, Marija Vitas, Iva Nenić i Oliver Đorđević, prevodilac je Đorđe Tomić, najveći deo fotografija potpisao je Ivan Grlić, dok su Bojan Đorđević i Oliver Đorđević izvršili selekciju 37 reprezentativnih sastava/umetnika. Posebnu zahvalnost dugujemo Saši Ružičiću koji je dizajnirao pomenutu publikaciju i osmislio vizuelni identitet projekta „Srbija na WOMEX-u”, uključujući i dizajn panoa na našem štandu.

Članice naše delegacije Tijana i Ana bile su uvek raspoložene za razgovor sa posetiocima. Foto: WMAS

Tim koji je predstavljao Srbiju na WOMEX-u bio je u sastavu: Bojan Đorđević (Ring Ring), Svetlana Spajić (tradicionalna pevačica), Dejan Vujinović (Etnofest), Tijana Stanković (etnomuzikolog i violinistkinja), Ana Milosavljević (pevačica i novinar), Ivan Grlić (umetnički fotograf) i Oliver Đorđević (WMAS). Štand Srbije posetilo je blizu sedam stotina promotera, menadžera, novinara i muzičara iz svih delova sveta i tom prilikom je uručeno oko pet stotina primeraka publikacije „Guide to World Music in Serbia”, više desetina diskova u izdanju World Music asocijacije Srbije kao i drugi propagandni materijali.

Naši delegati su uvek bili na usluzi i srdačni da pruže informacije o srpskoj sceni. Foto: WMAS

Reakcije posetilaca našeg štanda bile su odlične. Oni su naročito bili zadovoljni srdačnim prijemom od strane članova naše delegacije i kvalitetom vodiča. Ostvareni su brojni kontakti koji će se razvijati u narednom periodu – pre svega u pravcu zajedničkog apliciranja kod evropskih fondova, zastupanja u digitalnoj prodaji naše muzike, festivalske saradnje i dr. Posebno nas je obradovao kontakt sa reprezentativnim world music udruženjem iz Slovačke. Naime, pošto je bila oduševljena radom naše asocijacije, predstavnica ovog udruženja Jarmila Vlčkova nam je zatražila pomoć oko bolje organizacije njihovog rada. Naravno, u tome ćemo im pomoći, a planiramo i zajedničke projekte. Čast nam je što je World Music asocijacija Srbije, posle 15 godina od osnivanja, postala ugledno i uzorno udruženje i na evropskoj sceni.

Svetlana Spajić i „Iberi Choir” iz Gruzije pevaju kraj štanda Srbije. Foto: WMAS

Na štandu Srbije, pored ostalih, gostovali su Christoph Borkowsky, predsednik WOMEX-a, muzički kritičar Andrew Cronshaw, „Iberi Choir” iz Gruzije (napravili su kraći performans sa Svetlanom Spajić), urednik magazina „Songlines” Simon Broughton, muzičarka iz Zimbabvea Stella Chiweshe, Amira Medunjanin, Damir Imamović… U gostima su nam bili i naši prijatelji iz Srbije: Branislav Radojković i Goran Milošević (Naked), Dragan Ristić (Kal), Igor Vince… Takođe treba istaći da su naši delegati dali više izjava za mađarske medije.

Promotivni materijali podeljeni na našem štandu bili su odlično prihvaćeni. Foto: WMAS

Na kraju ćemo istaći da je naše učešće na WOMEX-u ostvareno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacije za otvoreno društvo, SOKOJ-a i kompanije „Ralex”. Veliku zahvalnost dugujemo i gospodinu Miroslavu Miletiću, potpredsedniku Privredne komore Srbije, na pomoći oko ostvarenja projekta.


 

GALERIJA

Učešće Srbije na WOMEX-u 2015. godine. Foto: WMAS