Treći „Retnik” festival, Leskovac, 2017.

Treći po redu, festival tradicionalne muzike „Retnik”, održan je u Leskovačkom kulturnom centru, 9. i 10. decembra 2017. godine. Učešće na trećem Retniku uzeli su najcenjeniji tradicionalni srpski izvođači, pre svih Olga Krasojević, vođa izvorne grupe „Crnućanka” sa Rudnika, Slavica Redžić i Mile Redžić sa Kosova i Metohije, Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, jedan od najboljih pevačkih tandema pevanja izvika, vodeći srpski gajdaš i svirač na duvačkim tradicionalnim instrumentima Bokan Stanković, kao i pevači mlađe generacije iz Beograda, Jovana Lukić, Marija Novaković i Ana Mratinković, te učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole „Stanislav Binički” u klasi profesora Marine Janković.

Autor: WMAS

Olga Krasojević i Pjevačka družina Svetlane Spajić, Retnik 2017. Foto: LKC

Treći po redu, festival tradicionalne muzike „Retnik”, održan je u Leskovačkom kulturnom centru, 9. i 10. decembra 2017. godine. Festival je organizovala World Music Asocijacija Srbije u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom i udruženjem Ring Ring. Učešće na trećem Retniku uzeli su najcenjeniji tradicionalni srpski izvođači, pre svih Olga Krasojević, vođa izvorne grupe „Crnućanka” sa Rudnika, Slavica Redžić i Mile Redžić sa Kosova i Metohije, Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, jedan od najboljih pevačkih tandema pevanja izvika, vodeći srpski gajdaš i svirač na duvačkim tradicionalnim instrumentima Bokan Stanković, kao i pevači mlađe generacije iz Beograda, Jovana Lukić, Marija Novaković i Ana Mratinković, te učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole „Stanislav Binički” u klasi profesora Marine Janković.

Bokan Stanković, Retnik 2017. Foto: LKC

U subotu, 9. decembra, u 19h, u sali Kulturnog centra, Retnik je otpočeo zajedničkim koncertom. Otvorio ga je Bojan Đorđević, predsednik udruženja Ring Ring, a kao prvi izvođač nastupila je Olga Krasojević, doajen srpske tradicionalne pesme, koja ja uz pratnju pevača iz Beograda izvela obredne slavske pesme sa Rudnika. Publika je iz bogate tradicionalne riznice rudničkog kraja čula i starinsko pevanje na sedeljački i žetelački glas, te pevanje na bas. Učesnici su se smenjivali. Miloljub Šaković i Miroljub Raketić izveli su na impresivan način tri pesme izvika. Slavica i Mile Redžić predstavili su se pesmama uz pratnju kavala iz Sirinićke Župe. Mile Redžić odsvirao je na kavalu i jednu pastirsku ezgjiu. Bokan Stanković otpočeo je svirkom na dvoglasnim gajdama, a kasnije se nadovezao svirkom na duduku i okarini. Sa pevačima iz Beograda otpevao je nekoliko pesama na bas iz istočne Srbije. Pjevačka družina predvođena Svetlanom Spajić pevala je pesme na glas i na bas iz zapadne i istočne Srbije.

Slavica i Mile Redžić, Retnik 2017. Foto: LKC

Vrhunac koncerta bio je nastup nadarenih učenica odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole „Stanislav Binički” u Leskovcu koje su ubedljivo i na visokom izvođačkom nivou otpevale obredne pesme, pesme na bas, a kao posebno iznenađenje pesmu iz Sirinićke Župe, „Što si setna nevesela”, prema pevanju Slavice Redžić. One su uz učešće svih pevača zaključile koncert predvodeći pesmu na bas, „Kićeno nebo zvezdama”, na koju se nadovezao Miloljub Šaković povevši pesmu „Pjevaj mi pjevaj sokole”, takođe uz učešće svih pevača. Brojna publika je sa pažnjom i zadovoljstvom ispratila koncert.

Učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole „Stanislav Binički” u Leskovcu i ostali učesnici festivala, Retnik 2017. Foto: LKC

Narednog dana, u 11h, u Kulturnom centru održana je radionica tradicionalne muzike. Učenice tradicionalnog pevačkog odseka sa profesorom Marinom Janković imale su priliku da iz prve ruke saznaju više o pevanju izvika, a od Olge su učile pevanje na svatovski glas. Pevačice iz Beograda asistirale su prilikom učenja Olgine pesme, a na kraju radionice govorile o svojim iskustvima u učenju tradicionalnih pesama. Bokan Stanković govorio je o prilikama u kojima se pevalo, o prirodi i građi tradicionalnih duvačkih instrumenata i tehnici disanja. Mile i Slavica Redžić govorili su o muzičkoj tradiciji Sirinićke Župe. Moderator je bila Svetlana Spajić. Radionica je trajala tri sata. Utisak je da je treći Retnik praktičnim i edukativnim delom nadmašio prethodna dva izdanja, a sa profesorom Marinom Janković dogovorena je dalja saradnja uz podršku svih izvođača. Leskovački kulturni centar pokazao se kao izvanredan domaćin.


 

GALERIJA

FESTIVAL „RETNIK”, 2017. Foto: Leskovački kulturni centar