Veljko Nikolić „Papa Nik” – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2018. godinu

U okviru festivala Todo Mundo, u subotu, 1. avgusta 2018. u SKC-u u Beogradu, nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” uručena je Veljku Nikoliću-Papa Niku, multiinstrumentalisti i kompozitoru iz Beograda, suosnivaču i vođi sastava „Institute” i članu brojnih sastava world music usmerenja. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 1. jula 2018. godine.

Autor: WMAS

Dodela nagrade „Vojin Mališa Draškoci” Papa Niku. Nagradu je uručila Svetlana Pavlović-Džindo. Foto: el gvojos

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Papa Nik je jedan od pokretača world music pravca u Srbiji i među kreatorima ove scene kod nas, s obzirom da je još polovinom 1970-ih godina koristio tradicionalne instrumente u svom fuzijskom stvaralaštvu. Između ostalih, sarađivao je sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, „Balkanikom”, Bokijem Miloševićem… Sada nastupa sa ansamblom „Renesans”, sastavom „Fish in Oil” i „Institutom” koji vodi više od 40 godina. Svira klavir, gitaru, udaraljke, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, i pravi sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala. Grupa „Institute” iz Beograda postoji od 1974. godine. Osnivači su Srđan Aleksić-Fraparega i Papa Nik, koji je od početka devedesetih godina njen spiritus movens. „Institute” stvara muziku slobodnog duha koja se u najširem smislu može nazvati alternativni, eksperimentalni etno-džez, sa velikim uticajem afričke, indijske i balkanske muzike. Kroz ovaj sastav je u periodu, dugom više od 40 godina, prošlo nekoliko stotina muzičara, koji su kraće ili duže bili njegovi članovi. Zahvaljujući svojoj kreativnosti, pokretačkoj energiji, i istrajnosti, Papa Nik je najzaslužniji za njen dugi opstanak na ovdašnjoj sceni. Njegova predanost muzici, marljivost i inovativnost su za primer i pohvalu.

Članovi Odbora jednoglasno smatraju da Veljko Nikolić-Papa Nik zaslužuje da dobije nagradu „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”.

Institute, Todo Mundo 2018. Foto: Srđan Veljović

Ovo obrazloženje pročitano je pri dodeli nagrade 1. avgusta 2018. godine u Beogradu. Povelju je uručila Marija Vitas, urednica magazina „Etnoumlje”, dok je statuetu uručila Svetlana Pavlović Džindo, supruga Mališe Draškocija.