Nenad Vasilić – laureat nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2017. godinu

U okviru festivala Todo Mundo, u subotu, 26. avgusta 2017. u Tašmajdanskom parku, niškom džez kontrabasisti, kompozitoru i aranžeru Nenadu Vasiliću uručena je nagrada „Vojin Mališa Draškoci”. Nakon uručenja nagrade, Nenad Vasilić je nastupio sa svojim triom, a pre uručenja, o novom, 31. broju magazina „Etnoumlje”, sa Vasilićem kao „Temom broja”, govorila je urednica Marija Vitas.
Koncert je bio odlično posećen.

Izvor: WMAS

Dodela nagrade Nenadu Vasiliću, 2017. Statuetu uručuje Svetlana Pavlović-Džindo, supruga Vojina Mališe Draškocija. Foto: Anđela Petrovski

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se:

Nenad Vasilić (1975), više od dve decenije živi u Austriji, komponuje, aranžira i svira kontrabas i bas. On stvara muziku koja je proizvod njegovog sviračkog umeća i obrazovanja stečenog na Džez akademiji u Gracu i sklonosti ka muzici Balkana. Rođeni Nišlija, južnjačkog temperamenta, Vasilić se nije libio da u ranoj mladosti nastupa i u niškim kafanama, sa lokalnim narodnim orkestrima.
U Srbiji retko nastupa, ali je sa svojim projektima veoma aktivan u Evropi, pre svega u Austriji. Poput svog instrumenta, koji je najčešće u funkciji pratećeg zvuka, ni preglasan, ni dominantan, a opet prisutan i primetan, takav je i Vasilić, niti previše eksponiran, niti preterano poznat, a opet jedan od najangažovanijih i najoriginalnijih austrijskih kontrabasista. On sa mnogo truda, veštine i ljubavi uspeva da svoj instrument učini slušljivim i primamljivim, bilo da piše muziku za bend ili za solističke projekte.
Potpisuje devet albuma, sedam sa bendom i dva solo, i još nekoliko na kojima sarađuje sa Amirom Medunjanin, Natašom Mirković, Lori Entonioli, Armendom Džaferijem, Martinom Lubenovim i dr.
Vrata međunarodnog uspeha otvorio je drugim albumom Folk Songs 1999. godine, dok je punu afirmaciju stekao koncertnim snimkom Joe Jack is Back iz 2004. koji je izdao državni ORF, kao prvom strancu u Austriji koji je za ovog renomiranog izdavača objavio džez album. Njegovo aktuelno električno-akustično izdanje Wet Paint širi vidike dalje od džeza. Naredni album Nenada Vasilića je još jedan koncertni album Live in Theatar Akzent, koji će uskoro biti objavljen. Kao i Draškoci, Vasilić je posvećen i radu sa mladim muzičarima.

Nastup trija Nenada Vasilića povodom dodele nagrade „Vojin Mališa Draškoci”. Foto: Anđela Petrovski

Ovo obrazloženje pročitano je pri dodeli nagrade 26. avgusta 2017. godine u Beogradu. Povelju je uručila Marija Vitas, urednica magazina „Etnoumlje”, dok je statuetu uručila Svetlana Pavlović Džindo, supruga Mališe Draškocija.