Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

WMAS cd 240
ISBN 978-86-89607-00-0

Čovek je zreo onda kada ima već dovoljno iskustva u različitim životnim sferama, kada je svestan sebe i svojih potreba, kada prekine grčevitu borbu za lični identitet i za sopstveno dokazivanje pred drugima, kada je promišljen ali odlučan, smiren ali pun života u sebi.
Muzika je zrela onda kada odiše iskustvom onih koji je stvaraju i interpretiraju, kada nosi dobar sklad forme i sadržaja, kada solo-improvizacije služe Njoj a ne egoističnom isticanju i dokazivanju muzičara-virtuoza, kada je pažljivo konstruisana ali i nadahnuta i spontana, kada se kreće u prepoznatljivim okvirima ali nije banalna.
Album „Veština senčenja“, od prve do poslednje numere, pronosi zrelu muziku čiji su nosioci, takođe, zreli muzičari. Okupio ih je Vladimir Nikić koji, osim što se ostvaruje u ulozi basiste i harmonikaša, ujedno je i autor svih osam kompozicija-instrumentala koliko ih je ukupno na albumu. Radeći na ovom materijalu, Nikić, očigledno, nije imao poriv ka pomeranju granica, preispitivanju stila i žanra, ka istraživanju zvuka. Od numere u duhu ora jugoistočne Srbije, Makedonije ili Bugarske („Ornament“), preko neo-kafanske rapsodije („Sedam sunaca“) i, preovlađujućeg, kamernog pulsiranja na tragu čalgije („Vrt“, „Omorina“, „Veština senčenja“) do manjeg ili većeg zahvatanja polja etno-džez („Blaženi“, „Izmirna“, „Masanke“), tokom albuma se razvijaju, pretapaju i smenjuju muzički jezik i stilsko-žanrovski okviri koji su verovatno vrlo bliski i poznati većini ljubitelja world music posebno one world music bazirane na nasleđu Balkana i Orijenta.
To ne znači da ovom audio izdanju nedostaje svežina, dubina i ličan pečat. Naprotiv, album nosi autentičnu atmosferu i raspoloženje, ličnu priču i iskustvo dodira sa svetom duhovnosti, hrišćanskog, muslimanskog i budističkog Istoka, mistike, istorije, literature… Sami naslovi to sugerišu ali i muzika – ambijentalna, meditativna, prozračna, diskretna, laka po fakturi a duboka po značenju, svedenog dinamičkog opsega od mezzo-piano do mezzo-forte… Sve je ostvareno sa mnogo ukusa i osećaja za meru. Izbor instrumenata varira od numere do numere, od solo-harmonike (V. Nikić), do raznih varijanti kamernog muziciranja kojem se priključuju još i kaval (Aleksandar Petrović), klarinet (Milan Rajković), udaraljke (Goran Milošević), lauta (Darko Karajić), klavir (Veljko Nikolić) a posebno treba pohvaliti način na koji se ovi akustični, tradicionalni (narodni, klasični) instrumenti povremeno kombinuju sa bas gitarom (V. Nikić) i sintisajzerom (Ivan Aleksijević).
Iskusno i ukusno. Album „Veština senčenja“ pruža nam mogućnost da uživamo u lepoj muzici, lepo odsviranoj i – zreloj.

Marija Vitas

VLADIMIR NIKIĆ GROUP

Koncert na Ethno.com festivalu 2014. godine u Pančevu