Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

WMAS cd 273
ISBN 978-86-89607-19-2

Smilja Kotur je, u devetoj deceniji života, (i nakon skoro tri decenije pevačkog zatišja!) stekla novo pevačko društvo, ovog puta u krugu pevača najmlađe generacije iz Beograda. Ove devojke pokazale su veliku privrženost i ljubav prema Smilji i jasenovačkoj pesmi i uložile dosta truda da je savladaju i propevaju. Smilja se, tako, potvrdila kao posvećen učitelj i kazivač, a nadamo se da će ove, od milja nazvane „unučice” dostojno nositi i sa pažnjom nadalje negovati pevački oživljenu jasenovačku tradiciju, što je, verujemo, jedan od glavnih dometa ovog celokupnog poduhvata.

Kako to često biva, susreti sa prilježnim, zainteresovanim slušaocima pokrenuli su, nakon nekog vremena, čitavu lavinu pesama iz pevačevog sećanja. Neke su za album odabrane u poslednjem trenutku, uoči samog snimanja. Jedan od glavnih kriterijuma pri tom izboru bio je starina i autentičnost napeva ili same pesme, otuda je dosta onih otpevanih na stari glas, dok većina ovde uvrštenih pesama koje se pevaju u pletenom kolu (Vijalo se pero paunovo, Oj, djevojko što u kolo nećeš, Oj, djevojko, uzvijojlo, Majka j’ Mari kose plela) jesu izvanredni primeri usmene poezije čije varijante već nalazimo  u odličnim antologijama i pregledima srpskih narodnih pesama iz Zapadne Slavonije odnosno Hrvatske. Nadamo se da album doprinosi i na tom, poslednjih decenija obnovljenom, veoma zamašnom polju istraživanja sa takvim neimarima kakvi su Slavica Garonja i Zdravko Krstanović. Garonja je vodeći istraživač i antologičar usmenog stvaralaštva sa područja Zapadne Slavonije koja je, između ostalog, na svetlo dana iznela neprocenjivo vredne kolekcije sakupljača s kraja 19. i početka 20. veka, one Sime D. Mileusnića i Milana Obradovića. Zdravko Krstanović uredio je obimne antologije usmenog i pisanog pesništva Srba iz Hrvatske najvišeg umetničkog dometa. Njihove temeljno i sistematično priređene antologije bile su od pomoći prilikom rada na ovom albumu.

Svetlana Spajić