Ovaj dupli album dostupan je jedino kao fizičko izdanje.

Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

DUPLI ALBUM + knjižica

WMAS cd 245/246
ISBN 978-86-89607-05-5

I pre Kovačeva bilo je autora koji su se zanimali za ukrštanja džeza i balkanskog folklora. Ali, niko pre njega nije ovu operaciju uspeo da izvede u potpunosti, i sa tako čistim stavom. Džez Balkanskih impresija nije tumačio, niti zloupotrebljavao tradiciju, već sa njom bio u neraskidivoj vezi. Sakrivene ispod novih imena, u rilnama dve ploče „Balkan Impressions” smestile su se pesme „Igrale se delije”, „Kapetan Leši”, „Zajdi, zajdi”, „Ćiribiribela”… I, konačno, „Ruse kose curo imaš”, kao (drugi) motiv naslovne teme – u kojoj je najbolje sublimirana jedinstvena emocija celokupnog balkanskog prostora, godinama kasnije nadahnjujući i Bugarku Adelu Peevu da snimi dokumentarni flm „Čija je ovo pesma?”
Zaokružujući trilogiju projektom „Izvorni folklor i džez Lale Kovačeva”, u goste je pozvao autentične čuvare narodnog blaga – pevačku grupu, trubače i frulaše – sa zadatkom da ostvari konačnu, organsku vezu između autentičnih interpretatora folklora, džeza i rokenrola. Od tada znamo: muzika je jedna, poetika ista, džez je samo novi, uzbudljivi jezik kojim je progovorila folklorna emocija.
Vihor građanskog rata zaustavio ga je na Summertime Jazz, Blues and World Music festivalu u Beogradu. Posle nezaboravnog koncerta sa Borom Rokovićem i Mišom Blamom, spakovao je kofere i povukao se sa suprugom Danom u Zavalu na Hvaru – nije bio spreman da nastavi da svira dok se puca u njegovoj Jugi. Kuća pored mora, ribarske mreže i gusto vino – bio je to Lalin novi svet.
U Beogradu je zasvirao samo još jednom, uveličavajući proslavu pola veka Big benda RTS. Scena ga više nije zanimala, ali je usnio novi san: da sakupi, i na jednom mestu objavi snimke iz svih perioda karijere. Kolekcija koju držite u ruci je samo delimično ispunjenje njegove želje. Osim kompletne balkanske trilogije, na njoj se nalaze i tri neobjavljena zapisa prve postave Balkan Impressions: rani snimak iz studija Radio Beograda, sa ekskluzivnom vokalnom verzijom „Song for Esma” u izvođenju Izvorinke Milošević; energična koncertna ekstenzija naslovne kompozicije projekta sa izvanrednog nastupa sastava u minhenskom klubu Unterfahrt; kao i prvi aranžman numere „Tirteen”, sa Beogradskog džez festivala 1982. godine.
Slika i zvuk su još snažni. Trenutak kada se orkestar sasvim utiša, a Lala spusti palice pored sebe, zatvori oči, pusti onaj čuveni sekund tišine, da bi u sledećem momentu golim dlanovima razigrao kože bubnjeva, poveo ples, nahranio naša tela i duše. Takvog ćemo ga se zauvek sećati.

Vojislav Pantić

INTERVJU SA LALOM KOVAČEVIM

Emisija „Tajna zvuka” autora i voditelja Marine Stefanović posvetila je sadržaj umetničkom trajanju džez muzičara Lale Kovačeva.